Giro: újabb szökés végén De Gendt nyerte a 8. szakaszt, Fetter 15. helyen ért célba

Thomas De Gendt, giro
A győztes belga Thomas De Gendt, a Lotto Soudal versenyzője ünnepel a pódiumon a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny nyolcadik, Nápoly és Nápoly közötti, 153 kilométeres szakaszának eredményhirdetésén Nápolyban 2022. május 14-én.
Fotó: MTI/AP/LaPresse/Massimo Paolone

A belga Thomas de Gendt hosszú szökés végén nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 8. szakaszát, az összetettben a spanyol Juan Pedro López megőrizte a rózsaszín trikót. Fetter Erik 15. helyen ért célba.

AzMTI azt írta, a szombati 153 kilométeres távon egy negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, ám teljesen síknak nem lehet nevezni a Nápoly környéki – a szervezők által kétcsillagos nehézségűnek ítélt – szakaszt, hiszen 2130 méternyi szintkülönbséget kellett teljesíteniük a résztvevőknek.

A szakasz elején viszonylag gyorsan ellépett a főmezőnytől egy 21 fős boly, amelyben több nagy név is ott volt. A szökevények két-három perc körüli előnyt építettek ki, az összetett esélyesek csapatai pedig nem törték magukat, hogy utolérjék őket.

A rend az utolsó 50 kilométeren belül bomlott meg: előbb egy ötfős mini szökevénysor alakult ki De Gendt vezetésével – innen később az olasz Simone Ravanelli leszakadt –, őket a pontversenyben jól álló, a nyitószakaszon második eritreai Biniam Girmay, és a visegrádi finis során győztes Mathieu van der Poel fémjelezte ötösfogat vette üldözőbe.

Az elöl haladók magabiztosnak mondható, 40 másodperc körüli előnnyel vezettek, elsősorban a két Lotto-Soudalos versenyző, az egyaránt belga De Gendt és Harm Vanhoucke remek összedolgozásának köszönhetően. Végül a vezető négyesből került ki a győztes, a sprintet – Vanhoucke felvezetése után – De Gendt nyerte az olasz Davide Gabburo és a spanyol Jorge Arcas előtt.

A főmezőnyben az összetett második helyén álló Lennard Kämna 10 kilométerrel a vége előtt megtámadta Lópezt, de a spanyol figyelt és nem engedte el riválisát. Az utolsó kilométereken a főmezőnytől sikerült kissé elszakadnia Fetter Eriknek, aki így az előkelő 15. helyen zárta a szakaszt.

Valter Attila az esélyesek csoportjában, 3:33 perces hátránnyal a 48. helyen ért célba, míg Peák Barnabás a 13:30 perc hátránnyal a 139. helyen zárt.

Összetettben Valter két helyet javítva a 46. helyről várja a folytatást, Fetter 102., míg Peák a 137. helyen áll.