Kérdőívvel próbálkozik a tanároknál a Belügyminisztérium

Kérdőívvel próbálkozik a tanároknál a Belügyminisztérium

A BM által felügyelt oktatási államtitkárság elektronikus kérdőívet küld valamennyi pedagógusnak, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő dolgozónak, illetve vezetőnek júniusban, amelyben a köznevelési rendszer működésének továbbfejlesztési lehetőségeiről fognak érdeklődni. A minisztérium szerint a kapott válaszokat beépítik az ágazatot érintő fejlesztési tervekbe

- írja a HVG.hu.

A Belügyminisztérium szerint az anonim felmérés a biztonságos és rendezett óvodai-iskolai környezettel kapcsolatos elvárásokra, a pedagógusok foglalkoztatására, a gyerekek és a pedagógusok teljesítményének mérésére, értékelésére vonatkozó további lehetséges megoldásokra irányul.

Az intézményekhez az Oktatási Hivatal juttatja el a kitölthető felület hozzáféréséhez szükséges információkat. A felmérés intézménytípusonként eltérő időszakokban történik.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter hétfőn tárgyalt a közoktatásért felelős Pintér Sándor belügyminiszterrel. Horváth a Telex megkeresésére azt mondta, ez egy bemutatkozó találkozó volt, ahol konkrétumokról nem tárgyaltak. 

Pintér nyitott a a pedagógusokkal való egyeztetésekre. Azt is mondta, a miniszter a konkrét ügyekről - például a pedagógusok bérezéséről - június 28-án fog egyeztetni a szakszervezetekkel

- közölte Horváth Péter.

A pedagógusszakszervezetek évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. 

Alapvetően két dolgot szeretnének: a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen.

A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője a Népszavának azt mondta:

a sztrájkköveteléseket egy újabb ponttal egészítik ki a jövőben. Azt szeretnék, hogy töröljék el a jogszerű sztrájkot korlátozó törvénymódosítást, amit május végén fogadott el az Országgyűlés.

Ha a nyár folyamán sem sikerül eredményeket elérni, ősszel újabb tiltakozó akciókra kerülhet sor

- tette hozzá Nagy Erzsébet.

A szakszervezetek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral tárgyalnak, aki az előző megbeszélésen jelezte, hogy a közeljövőben Pintér Sándor belügyminiszter is találkozni szeretne a PSZ és a PDSZ képviselőivel.