Putyin szerint a világon jelenleg nincs az orosznál hatékonyabb haderő

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai VDNH kiállítási központ területén lévő Technograd innovációs és oktatási komplexumban 2022. június 9-én.
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Az év végéig hadrendbe áll az első Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszer - jelentette ki Vlagyimir Putyin egy katonai iskolák végzős hallgatóival Moszkvában megtartott találkozón.

Putyin szerint országa csapategységeihez elkezdtek megérkezni az Sz-500-as légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek is, amelyeknek nincs párjuk a világon. Az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva lehetséges katonai fenyegetések és kockázatok figyelembe vételével fogja erősíteni és fejleszteni fegyveres erőit. Kiemelt feladatnak nevezte a csapatok felszerelését új fegyverrendszerekkel.

"Sokkal szélesebb körben kell majd alkalmaznunk a robotikát, a legújabb irányító és felderítő berendezéseket, a pilóta nélküli légi járműveket, és aktívan ki kell fejlesztenünk az új fizikai elveken alapuló fegyverrendszereket. A lézer-, az elektromágneses és egyéb fegyverekre gondolok" 

- fogalmazott Putyin, aki szerint a világon jelenleg nincs az orosznál hatékonyabb haderő.

Korábbi tájékoztatás szerint az orosz Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta egyszerre több hiperszonikus csapásmérő egység hordozására alkalmas. Viktor Litovkin nyugállományú ezredes, katonai szakértő az RT állami televíziónak kedden azt mondta, hogy a rakéta 10-16 különböző kapacitású robbanófejet, köztük több Avangard hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkot képes hordozni, valamint akár a Déli-sarkon keresztül is elrepülni a célpontjához és bármelyik irányból csapást mérni.

"Egyetlen ilyen rakéta képes elpusztítani egy fél kontinenst. A valószínű ellenfélnek meg kell értenie, hogy Oroszországgal nem jó viccelődni" 

- jelentette ki Litovkin az MTI tudósítása szerint.

Zelenszkij: Putyin nem fog megállni Ukrajna határainál, a megtámadásuk csak az első lépés

Oroszország Ukrajna elleni támadása csak az első lépés, amelyre az orosz vezetésnek szüksége van ahhoz, hogy megnyissa az utat további országok leigázásához - vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök...

A hangsebesség huszonhétszeresére, óránként mintegy 33 ezer kilométeres sebesség elérésére, irány- és magasságváltoztatásra képes Avangard hiperszonikus eszközöket 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.