Ungár Péter: Nem az Egyesült Államok dolga az erős Európa megteremtése

ungár péter
Ungár Péter, az LMP képviselője felszólal az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az Egyesült Államok bizonyosan megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe kevésbé nyilvánvaló eszközökkel az elmúlt években. De ez a módszer egyrészt Oroszországtól se áll távol, másrészt ha ezt egyenértékűnek fogadjuk el a tankok elindításával, akkor egyszer csak majd azon vesszük észre magunkat, hogy összeesküvés-hívők döntik el, hogy mikor jön a harmadik világháború. Aggasztóan közel vagyunk ehhez a ponthoz.

(...) Nincs vitánk abban sem, hogy ennek a konfliktusnak a legfőbb vesztese Európa, amiről kiderült, hogy a teljes külpolitikája elhibázott volt, önálló mozgástere alig van. De kifejezetten nevetségesnek tartom ezért is az Egyesült Államokat hibáztatni, mert nem az ő dolguk az erős Európa megteremtése. Ennek a helyzetnek a kialakulásában Angela Merkelnek és Orbán Viktornak van súlyos felelőssége. Olyan magabiztos nem vagyok, hogy kimondjam, hogy ezért majd felelniük kell, de abban elég biztos vagyok, hogy a megítélésük történelmi távlatban innentől csak romlani fog"

- olvasható az LMP társelnökének Facebook bejegyzésében, amelyben Schiffer András egykori pártelnök egy interjújában elhangzott szavaira reagált.

Ungár Péter posztja ide kattintva olvasható el.