Gyöngyösi Márton: Nem a Karmelitából kell megszervezni a határon túli magyar szervezeteket

Gyöngyösi Márton: Nem a Karmelitából kell megszervezni a határon túli magyar szervezeteket

"Az elmúlt 12 évről azt tudom megállapítani, hogy sajnos az önrendelkezés ügyéhez nem kerültünk közelebb, miközben egy magát jobboldalinak és nemzetinek valló kormány irányítja ezt az országot, kétharmados felhatalmazással. Meggyőződésem szerint az önrendelkezés az a keret, amelyben a szülőföldön maradás a leginkább megvalósítható, ehhez pedig az kellene, hogy Magyarország az Európai Uniónak megbecsült tagja legyen, és európai témává emelje az önrendelkezés ügyét. Ezáltal biztosítva a magyarság - legyen szó Felvidékről, akár Kárpátaljáról, Erdélyről vagy Délvidékről, Horvátországról és Burgerlandról - megmaradásának esélyeit.

Azt tapasztaljuk sajnos, hogy óriási méreteket öltött az elvándorlás minden területen, sajnos még az Anyaországból is tíz-és százezrével vándorolnak el a magyarok. Nyilván azért, mert az életszínvonal csökken, van egy demokratikus deficit, ami elhajtja az embereket. Éppen ezért kellene egy stratégia, amely kormányokon átívelő módon biztosítja a szülőföldön maradás lehetőségét.

Ehhez pedig nem Budapestről, és nem a Karmelita kolostorból kell megszervezni a határon túli magyar szervezeteket, nem onnan kell kinevezni a vezetőiket, és nem az, hogy a Karmelitába járjanak jelenteni. Hanem rájuk kell bízni, hogy ők maguk határozhassák meg, hogy milyen módon biztosítják a magyarság megmaradását"

- mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XX., budapesti ülése előtt Facebookon közzétett videójában.