Joe Biden: Beteg gondolat a félautomata fegyverek szabad árusítása

Joe Biden, USA, ENSZ,
Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én.
MTI/EPA/Justin Lane

Sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat"

- jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, aki az elmúlt napok halálos lövöldözései nyomán nyilatkozott újságíróknak hálaadás napján. 

Az amerikaiak családi ünnepe alkalmából Nantucket városában, a helyi tűzoltóságon tett látogatáson az elnök úgy vélekedett, hogy a félautomata fegyverek forgalmazása társadalmi szinten nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és csupán a fegyvergyártóknak hoz hasznot. Biden ezért az AR-15 mintájú, az amerikai hadseregben használt gépfegyverekhez hasonló puskák betiltását szorgalmazza.

Kérdésre válaszolva Biden azt mondta, hogy a december közepéig tartó csonka - az új törvényhozás összeülése előtti - kongresszusi ülésszakban még kísérletet tesz a jogszabályok módosítására.

"Megpróbálok megszabadulni a támadófegyverektől" 

- fogalmazott az elnök még csütörtökön az MTI szerint.

A demokrata elnökkel szemben viszont a republikánus politikusok ellenzik a fegyvertartási törvények szigorítását. Mint érvelnek, így az eddig engedélyezett fegyverek száma a felére is csökkenhet.