Miért hasznosak a szerepjátékok gyermekkorban? (x)

Miért hasznosak a szerepjátékok gyermekkorban? (x)

A modern pszichológia a gyermek értelmi fejlődését különböző szakaszokra bontja. Piaget, világhírű svájci pszichológus felosztása szerint ezek a szenzomotoros, a műveletek előtti, a konkrét műveleti és a formális műveleti szakaszok. Ezekben más-más készségek fejlődnek, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mikor mit helyezzünk a középpontba.

A gyermek képességeinek, készségeinek fejlesztése minden korszakban fontos. Ehhez az Anyaparadicsom webáruházában szerepjátékokat is találsz minden életkori szakasznak megfelelően.

A szenzomotoros szakasz: 0-2 éves kor

Az első két évben a gyermek mozgáskoordinációja rohamosan fejlődik. Felfedezi a körülötte lévő világot. Ahogyan finomodik a mozgása, meg tudja fogni a tárgyakat, és játszik is velük. Utánozza a hangokat, különbséget tud tenni színek és formák között. Megérti és megjegyzi a tárgyak nevét, az alapvető cselekvéseket, és az időszak végére megtanul beszélni. Ebben az időszakban érdemes színes, figyelemfelkeltő, érdekes játékokkal lekötnöd a figyelmét.

Műveletek előtti szakasz: 2-7 éves kor

Az óvodáskorú gyermek már beszél, sok mindenre képes önállóan. Szókincse egyre bővül, szóbeli szövegalkotása napról-napra fejlődik. Szülőként észreveszed, hogy délután újra eljátssza azokat a dolgokat, amik megtörténtek vele az óvodában. Szeret különböző szerepekbe bújni. A lányok doktor nénit, óvó nénit játszanak, a fiúk rendőr bácsit. 

A párnákból kunyhót, autót, vonatot építenek, és különböző szituációkat képzelnek el. Ezek a szerepjátékok hozzájárulnak a gyermek szocializációjához, hiszen a játék során feloldódik bennük az esetleges szorongás, jobban megértik a helyzeteket, és később nem fognak félni például az orvosnál. 

Szeretnek bábozni, bábokkal, ujjbábokkal játszani. A lányoknak ilyenkor érdemes kiskonyhát venni, hiszen szívesen játsszák el, hogy főznek. A fiúk érdeklődését a különböző járművek, kisautók kötik le, vagy a nyomozós, tűzoltós szerepjátékok. A játék során társas kapcsolatokat alakítanak ki, fejlődik a szociális készségük. Biztonságos közegben tanulják meg, hogy a konfliktushelyzeteket hogyan kezeljék. 

Konkrét műveleti szakasz: 7-11 éves kor

Az iskolás korban a gyermek már képes a szabályok megértésére, és az azokhoz való alkalmazkodásra. Olyan játékokat is meg tud tanulni, amelyeknek egészen bonyolult szabályai vannak. Képes együttműködni a társaival, ugyanakkor már önálló döntései is vannak. Társas játékok, kártyajátékok, könyvek a kedvelt játékai. 

A formális műveleti szakasz: 11-13 éves kor

Ebben az időszakban a tanulás áll a középpontban. A játék már csak szabadidős tevékenységgé válik, és egyre fontosabb lesz a barátokkal való időtöltés. Kialakul az érdeklődési kör, és az ahhoz kapcsolódó ismeretek iránt válik fogékonnyá a gyermek. Az anyanyelv mellett az idegen nyelvi készségei is rohamosan javulnak.

Minden életkori szakaszban fontos a készségfejlesztés, ám meg kell találni a gyermek számára megfelelő készségfejlesztő tevékenységeket, játékokat!