10 ezer tonna selejtes akkumulátort tárolnak Sárbogárdon, a lakóházak közvetlen szomszédságában

10 ezer tonna selejtes akkumulátort tárolnak Sárbogárdon, a lakóházak közvetlen szomszédságában

A kormányhivatal január végén kiadott engedélye alapján veszélyes hulladéklerakót létesítettek a volt sárbogárdi ásványvízüzemben. Azonban a selejtes akkukat már december óta szállítják oda a kamionok.

Tízezer tonna selejtes akkumulátort tárolnának a házak közvetlen szomszédságában Sárbogárdon – számolt be az RTL Híradó.

Többezer tonna selejtes akkumulátort hordtak a település lakóövezete mellé, pedig még nem is volt engedélyük.

Az erről szóló kormányhivatali engedélyt január végén adták ki, de a helyi lakosok szerint már december eleje óta kamionszámra szállítják a selejtes akkumulátoroka a volt ásványvízüzembe. Sárbogárd polgármestere, Dr. Sükösd Tamás azt nyilatkozta a csatornának, hogy bíróságon támadják meg az engedélyt.

Orosvári Zsolt értesítette az ügyről a Párbeszédet. Az RTL-nek is megmutatta hulladéklerakónak használt korábbi ásványvízüzemet:

December eleje óta kamionokkal hordják ide az akkumulátorgyárakból a selejtes és el nem adott akkumulátorokat.

A zöld párt fényképeket is nyilvánosságra hozott a botrányos eljárásról. Azóta a kormányhivatal kiadta az engedélyt, amely évi 10 ezer tonna veszélyes és nem veszélyes hulladék-kereskedelemről és tárolását hagyja jóvá. Tordai Bence rámutatott: az engedélyt csak január legvégén adták ki, de a hulladékszállítás már tavaly megkezdődött.

„Másfél hónapon keresztül minden jel szerint mindenféle engedély nélkül működött ez a cég, ez a telephely. Hogyan lehetséges ez? Miért huny szemet a kormányhivatal efölött a működés fölött?” – tette fel a kérdést a Párbeszéd társelnöke.

Az sárbogárdi önkormányzat is csak alig több mint egy hete tudta meg, hogy a telephely egy részét ilyen veszélyes hulladék tárolására adták bérbe – mondta el az RTL-nek Sárbogárd polgármestere. Sükösd Tamás szerint a helyiek elutasítása egyértelmű:

Tekintettel arra, hogy az egyetlen hivatalos aktus az a kormányhivatal által kiadott hulladék-gazdálkodási engedély, így ezzel szemben fogunk egy közigazgatási pert indítani.

A csatornának nyilatkozó szakértő szerint a selejtes akkumulátorok tárolása és újrahasznosítása egyre nagyobb gondot fog okozni Magyarországon.

Példaként elmondta: a komáromi SK-nál 30 százalékos volt a selejt aránya, a próbaüzem alatt pedig ennél is magasabb. Tehát a Fidesz-kormány által erőltetett akkugyárak rengeteg selejtes akkumulátorral fogják elárasztani az országot. Ezzel valamit kezdeni kell – hangsúlyozta Éltető Andrea, az MTA Közgazdasági és Regionális Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa.

A szakértő elmondta: „A sorozatos szabálysértések miatt nemrég bezárt bátonyterenyei feldolgozó évi 20 ezer tonna selejtet hasznosított újra, így az is nagy kérdés, hogy ezt a mennyiséget hol dolgozzák majd fel.”

88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a Samsung-gyár!

(Címlapkép: Jávor Benedek/facebook)