Májusban tarthatnak helyi népszavazást Sóskúton a selejtes akkumulátorokat feldolgozó üzemről

Májusban tarthatnak helyi népszavazást Sóskúton a selejtes akkumulátorokat feldolgozó üzemről

A település vezetése támogatja a népszavazást, de a helyiek félnek, hogy a Fidesz-kormány a kiemelt beruhássá minősítés eszközével élve akadályozza azt meg. Szerintük ezzel azt üzenné a vidéknek, hogy bárki a nyakába kaphat egy akkugyárat.

Felgyorsultak az eseménynek a Pest vármegyei Sóskúton. Helyi civilek két önkormányzati képviselő segítségével elérték, hogy aláírásgyűjtés nélkül lehessen helyi népszavazást kiírni a település határába tervezett akkumulátor-feldolgozó üzemmel kapcsolatban – számolt be az RTL Híradó.

Lakossági nyomással eddig azt sikerült elérniük, hogy a sóskúti képviselőtestület megszavazta a helyi népszavazást a témában

– mondta el egyikük a csatornának, majd hozzátette:

amennyiben minden jól sikerül, akkor a népszavazás május elején várható.

A helyiek szerint nem csak Sóskút, hanem több környező település (pl. Érd, Pusztazámor, Tárnok) sorsa, így összesen 100 ezer ember élete múlik a beruházás megakadályozásán.

A selejtes akkumulátorokból, azok ledarálása során kinyert anyagot újrahasznosító, szlovén Andrada cég eddig nem válaszolt a lakosság kérdéseire. Az eddigi két közmeghallgatás egyikén nem jelentek meg az illetékesek, a másik pedig érdemi tájékoztatás nélkül botrányba fulladt, A kormány által sarokba szorított polgármester nem tudott mit kezdeni a helyzettel, ezért elmenekült.

Később egy közel egy órás interjút adott az RTL-nek, amelyben felfedte a háttérben rejlő szálakat. „Kész helyzet elé állított a kormány. Nem csak engem, Debrecent, Iváncsát” – mondta el a csatornának.

Ez a gyár idejöhet, és bármennyi gyár idejöhet, mert ha a kormány úgy dönt, akkor ez idejön. És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány bármikor felülírhatja

– magyarázta König Ferenc, majd kifejtette, hogy ha a kormány úgy dönt, akkor nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak minősíti az akkumulátor-feldolgozót, és attól kezdve senki nem tehet semmit ellene. Ez esetben helyi népszavazáson sem akadályozhatnák meg az üzem létesítését.

Az RTL megkereste a Fidesz-kormányt és az Andradát is, de nem árulták el, hogy hogyan áll a beruházás, mikor indul el a termelés, és hogy szándékukban áll-e kiemelt beruházássá minősíteni.

A helyiek szerint, ha a kormány a kiemelt beruházássá minősítés eszközével lenyomná a sóskútiak torkán az akkumulátor-üzemet, azzal az egész országnak üzenne:

Mostantól a vidék gyakorlatilag szabad préda, a kiemelt beruházásokon keresztül bárhová oda tudnak telepíteni egy akkumulátorgyárat.

A sóskúti civilek határozottan kijelentették, ha kell élőlánccal akadályozzák meg, hogy beinduljon a termelés az akkumulátor-feldolgozóban.

(Címlapkép: Helyi lakosok tömege igyekszik a második, később botrányba fulladt közmeghalglatásra Sóskúton 2024. január 30-án. Lánczi Richárd/Alfahír)