A nikkel határértékének 2000-szeresét mérték a SungEel szigetszentmiklósi akkufeldolgozójában

A nikkel határértékének 2000-szeresét mérték a SungEel szigetszentmiklósi akkufeldolgozójában

A 2019 és 2022 között zajló vizsgálatok során állandóan a megengedett határérték sokszorosa volt a rákkeltő nehézfémek koncentrációja a dél-koreai cég üzemében.

Kiderült, hogy a SungEel Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemeiben a nikkel levegőben mért koncentrációja az előírt határértéket kétezerszeresen meghaladta 2022 tavaszán. Az Átlátszó azt írja, a cég akkumulátorfeldolgozó-üzemeiben korábban már többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat.

Ezt a Pest Vármegyei Kormányhivataltól kikért, bírságokról szóló határozatokból tudta meg a lap. A dokumentumokban azonban bizonyos anyagok neve és mennyisége ki volt takarva, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultak. Így hét és fél hónap után megkapták a kitakarás nélküli iratokat a kormányhivataltól.

Ezek alapján a 2019 és 2022 között zajló vizsgálatok során mindig a megengedett határérték sokszorosa volt a rákkeltő nehézfémek levegőben mért koncentrációja.

Egy 2022-es dokumentumból pedig az derült ki, hogy egy biológiai monitoringvizsgálat szerint

18 dolgozó nikkel és kobalt fokozott expozíciójának volt kitéve a szigetszentmiklósi akkumulátorüzemben.

A portál szerint a dél-koreai tulajdonú cég nem jelentette az esetet, és vizsgálatot sem indított.

A légszennyezettségi mérés adataiból arra is fény derült, hogy az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. április–májusban végzett vizsgálatai során szilárdanyag-, nikkel-, kobalt-, mangán-, lítium- és rézkoncentráció mérését végezték el, több munkaterületen.

Az egyik gépsornál a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen (2000!) lépte túl az előírt határértéket,

de a kobalt és a mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedett szintnek.

Az Átlátszó arra is kitért, hogy az Akusztika Mérnök Iroda Kft. is határértéket meghaladó nikkel- és kobalt-koncentrációt mért 2022 augusztusában. A vizsgálatok alapján ekkor a hatóságok megállapították, hogy a vizsgált munkahelyek nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, és a cégre 18 dolgozójuk súlyos veszélyeztetéséért 8,4 millió forintos büntetést szabtak ki.

A társaság másik üzeme Bátonyterenyén található, és ott sem a legrózsásabb a helyzet, ugyanis a lap arról ír, hogy egy videó tanúsága szerint egy darálógép eldugulásakor a zárt rendszerű gépet szakszerűtlenül megbontották, hogy eltávolítsák a benne rekedt anyagot, majd a darálógépből a levegőbe fúvatták a nehézfémtartalmú fekete port. Információk szerint ezáltal több tonna veszélyes anyag juthatott a levegőbe.

Múlt augusztusban pedig felfüggesztette az ottani akkumulátorfeldolgozó működését a kormányhivatal, miután még az ellenőrök is rosszul lettek.

Ismert, tavaly márciusban két dolgozó halálával végződő baleset történt, amikor felrobbant egy darálógép a SungEel szigetszentmiklósi üzemében, így visszavonták a dél-koreai akkufeldolgozó katasztrófavédelmi engedélyét.

(Címlapkép: A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. MTI/Komka Péter)