15 perc hírnév: így tudnak ártani politikusok a Városliget ügyének

Többet ártanak, mint használnak.

Ahogy arról beszámoltunk, pont egy hete tartott volna az Országgyűlés rendkívüli vitanapot a Liget törvény visszavonása reményében. S bár a Fidesz-frakció már korábban bejelentette, hogy nem kíván részt venni a magyar demokrácia működésében, így nem volt meglepő, hogy határozatképtelen maradt a parlament.

Szabó Tímea

Viszont Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője úgy nem vett részt az ülésen, hogy beterjesztőként neki kötelező lett volna.

Ez azt jelenti, hogyha valamilyen csoda folytán a Fidesz komolyan vette volna a magyar demokratikus értékeket, akkor sem lehetett volna elfogadni a napirendet Szabó Tímea hiányában.

A baloldali törpepárt képviselőjének szereplése ezzel együtt újabb támadási felületet biztosított a kormánypártnak, ennek megfelelően Kósa Lajos frakcióvezető egyszerűen csak politikai blöffnek nevezte a tiltakozást, az ellenzék kiállását az ügy mellett.

Vargha Nóra

A Hungexpo épületek bontása során esetlegesen előkerülő azbeszttartalmú építési törmelék elszállítása kapcsán fontossá vált Fót városa is.

Hogy valóban keveredhetett az építési törmelék közé az emberi egészségre veszélyes azbesztből, azt egyelőre nem lehet biztosan tudni. A Fótra szállított építési hulladékból egyébként mintát vett a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, az eredmények várhatóan a napokban meglesznek.

Azonban, ami az országos politikában Szabó Tímea, az helyi szinten Vargha Nóra. A liberálisok és az Együtt által is támogatott önkormányzati képviselő kedden döntött úgy, hogy a Liget ügyét a saját politikai showjára, haszonszerzési céljaira használja fel.

A balhé kedvéért?

A fóti képviselő-testület rendkívüli ülésén akarta volna napirendre vetetni a javaslatát Vargha, mindezt úgy, hogy semmibe vette az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát, ami világosan fogalmaz, 4 órával az ülés kezdete előtt elő kell terjeszteni a napirendi javaslatokat. Az ellenzéki politikus azonban kiabálás közepette (amibe bevonta a Ligetvédők egy csoportját is) mindössze 5 perccel a kezdés előtt nyújtotta át a jegyzőnek a nyilatkozatát. Így a jegyző nem fogadhatta el a napirend módosítását, viszont Vargha pedig azt a hamis látszatot kelthette, hogy Fót önkormányzata nem akar választ kapni a kérdésére: tartalmaz-e azbesztet a bányába szállított törmelék?

 

Miközben felelősen nyilatkozni csak a hatósági vizsgálatok eredményének megismerése után lehet – ismételte meg álláspontját lapunknak Merkwart Krisztián, a fóti képviselő-testület jobbikos tagja.