18 nap után lemondott a UKIP új vezetője - Farage visszatér?

A UKIP válsága már-már nevetséges mértékben kezd a néhai Kisgazdapárt vezetővitáihoz hasonló bohózattá válni.

A szeptemberben nagy nehezen megválasztott Diane James alig 18 napos regnálás után, férje megromlott egészségügyi állapotára, illetve egyes kollégáival való nehézkes munkaviszonyára hivatkozva, lemondott tisztségéről, a Brexit sikerébe és Nigel Farage korábbi pártvezér távozásába beleroggyant párt pedig most tehetetlenül áll a kész helyzet előtt.

Van is elnök, meg nincs is

Természetesen Farage lehetséges helyzetbe kerülése egyből szóba került, mint kézenfekvő forgatókönyv, pláne, hogy az euszkeptikus politikus már 2015-ben egyszer eljátszott egy hasonló visszatérést, most pedig így nyilatkozott a kérdésről:

"A UKIP ideiglenes vezetőjeként folytatom tovább, amíg meg nem ismételjük a választási procedúrát."

Arra a kérdésre, hogy ismét átveszi-e a kormányrudat, a következőképpen válaszolt:

"Egyáltalán nem, én már megtettem a magam dolgát. Rohadt dolog egy politikai párt vezetőjének lenni, a UKIP-ének pedig mindennél rohadtabb."

Ugyanakkor jelezte: párttagságáról és EP-mandátumáról nem mond le, és méltatta Diane Jamest, aki szerinte megfelelő vezetői kvalitásokkal rendelkezik.

A bohózat tehát folytatódik, bár olyan sok felvonásra már ne számítsunk, mivel a párt állítólag kimerülőben lévő anyagi erőforrásai már egy következő, teljes körű elnökválasztást is eléggé kétségessé tesznek.

Aki Brexitet kér karácsonyra - itt a UKIP új vezetője

Nem a papírforma igazolódott be az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) elnökválasztásán, ugyanis a leköszönő Nigel Farage helyére az általa kiszemelt jelölt került. Diane James győzelmi beszédében leszögezte: felgyorsítja a Brexitet, mert a Theresa May vezette konzervatívokra ez nem bízható.