Márki-Zay döntött: nem ül be a parlamentbe

Márki-Zay döntött: nem ül be a parlamentbe

Bár hétfőn még hezitált Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje és listavezetője, a Vásárhelyi Televíziónak már azt nyilatkozta, nem adja fel a hódmezővásárhelyi polgármesteri széket – számol be a Hódpress.

Terveink szerint igen, maradok, ebben a helyzetben Hódmezővásárhely mellett kell állni

– mondta a polgármester, aki kifejtette, a Csongrád-Csanád megyei város szavazóköreiben fej-fej mellett állnak Lázár Jánossal. Márki-Zay úgy véli, még 500 külképviseleti szavazat nincs összeszámolva, ezért ő abban bízik, a városban neki lesz több voksa. (A teljes választókerületet egyébként Lázár János korábbi polgármester és kancelláriaminiszter nagy fölénnyel, 52,37 százalékos eredménnyel nyerte meg, Márki-Zay 39,58 százalékot kapott.)

A korábbi miniszterelnök-jelölt hozzátette, „Hódmezővásárhelyt meg kell erősíteni, meg kell nyugtatni, hogy senkinek a gyermekét nem akarjuk elküldeni katonának, senkinek a gyerekét nem szeretnénk átminősíteni kisfiúvá vagy kislánnyá, és azt sem akarjuk, hogy Lázár János újra megadóztassa őket”.

Valószínűleg nem lesz parlamenti képviselő Márki-Zay Péter

Bár az ellenzéki lista első helyét elfoglaló miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mandátumot szerzett az új Országgyűlésben, vélhetően inkább hódmezővásárhelyi polgármester marad. Hódmezővásárhelyre fogok fókuszálni - nyilatkozta Márki-Zay a Telexnek. A hatályos törvények szerint a polgármesteri és országgyűlési képviselői poszt összeférhetetlen egymással, így amennyiben valaki mindkét mandátumot megszerzi, döntenie kell, hogy melyiket választja.

Az Egységben Magyarországért az országos listán és a töredékszavazatok alapján 38 mandátumot szerzett. A lista 39. helyén Végh Noémi, a Jobbik jelöltje szerepel, Márki-Zay lemondásával ő következik a mandátumot szerzők sorában.

Ugyanakkor valószínűleg sem a lista második helyén szereplő EP-képviselő, Dobrev Klára, sem a lista harmadik helyén álló főpolgármester, Karácsony Gergely sem kíván megválni jelenlegi pozíciójától, azaz a 40. helyen szereplő DK-s Manhalter Dániel és a 41. helyen álló MSZP-s Szelényi Zoltán is parlamenti helyben reménykedhet.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}