40 korbácsütés a magas sarkúért

Az Iszlám Állam nevű álmuszlim terrorszervezet kötelékéből szökött el két arab nő.

A menekültek nem önkéntesen álltak a dzsihadisták szolgálatába, nem volt más választásuk - legalábbis ezt állítják a Sky News riporterének. A szíriai Rakka városából sikerült elszökniük, majd embercsepészek segítségével Dél-Törökországba jutniuk.

Az Iszlám Állam harcosaihoz kötelezően feleségül adott nők tagjai voltak a terrorista szervezet női rendőrségének is. Az Al-Khansaa brigád legfőbb feladata, hogy megbüntesse azokat az asszonyokat, akik nem követik a dzsihadisták szabályait. A tagok 4 hetes kiképzésen vettek részt, majd havi 70 fontos fizetésért teljesítettek szolgálatot.

Elmondásuk szerint sok külföldi tagja van a női brigádoknak is, elsősorban európaiak és japánok, akik azért csatlkazonak az álmuszlim szervezethez, hogy az általuk hitetlennek tartott embereket megbüntessék.

A rendőrosztagoknak folyamatosan ellenőrizni kell az utcákat, de néha házkutatást is tartanak. A brutalitás jellemzi a mindennapokat: 40 korbácsütést ér magas sarkú hordása, akárcsak az abaja (a teljes testet fedő öltözék) nem viselése. Ha valakit szökés közben fognak el, 60 korbácsütés a retorzió.

Az egyik - mindössze 20 éves nő - saját bevallása szerint rengeteg társát megkínozta, de bánja tetteit, különösen az idős asszonyok esetében. Elsősorban azért szökött el Szíriából, mert férje, aki a szervezet egyik szaúdi harcosa volt, öngyilkos merényletben felrobbantotta magát.

A kötelező házasságok elkerülhetetlenek a fiatal nők esetében. A másik menekült elmondta, hogy először a dzsihadisták egyik török parancsnokához adták hozzá, majd halála után egyiptomi férfival lépett kényszerházasságra, aki pedig elmenekült az Iszlám Állammal való konfliktusa miatt.

A két üldözött jelenleg Törökországban bujkál.