50 ezer forintnyi jutalommal honorálják a házasodást egy kínai megyében, ha az ara maximum 25 éves

50 ezer forintnyi jutalommal honorálják a házasodást egy kínai megyében, ha az ara maximum 25 éves

Így próbálják ösztönözni az ottani fiatalokat házasságkötésre és gyermekvállalásra.

1000 jüant, vagyis mintegy 50 ezer forintnyi pénzjutalmat kínál egy kelet-kínai megye a házasság előtt álló pároknak, ha a menyasszony 25 éves vagy annál fiatalabb – adta hírül a Reuters. A hvg.hu megjegyzi, hogy idehaza az első házasok havi 5 ezer forintot kapnak két éven át.

Az intézkedés célja, hogy házasságkötésre ösztönözzék a fiatalokat, s emellett számos gyermekgondozási és oktatási támogatást is biztosítanak a gyermeket vállaló házaspárok számára

– áll Csangsa megye hivatalos WeChat-oldalán.

Mindazonáltal a portál emlékeztet, hogy Kínában a házasságkötés törvényes korhatára a férfiak esetében 22 év, a nőknél 20 év, a házasodó párok száma ugyanakkor csökken, emiatt pedig egyre nő az aggodalom a távol-keleti országban.

Júniusi kormányzati adatok szerint Kínában a házasságok száma 2022-ben rekordalacsony, mindössze 6,8 millió volt, és tavaly 800 ezerrel kevesebb házasságkötés történt, mint 2021-ben. Ráadásul Kína rendkívül alacsony szinten álló termékenységi rátája becslések szerint 2022-ben ugyancsak rekordalacsonyra, 1,09-re esett vissza.

Ezenfelül a Reuters azt látja a mögöttes okok között, hogy a magas költségek, az alacsony fogyasztói bizalom és a kínai gazdaság állapotára vonatkozó fokozódó aggodalmak tartják vissza a párokat a házasságkötéstől és a gyermekvállalástól.

(Címlapkép: Unsplash)