57 milliós osztalékot felejtett el bevallani a fideszes Bánki Erik vagyonnyilatkozatában

57 milliós osztalékot felejtett el bevallani a fideszes Bánki Erik vagyonnyilatkozatában

Megesik, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnökeként egy kormánypárti politikus kifelejt egy jelentős tételt a vagyonnyilatkozatából, nem?

Bánki Erik fideszes képviselőnek 57 millió forint nyilvánosan is kimutatott osztalék maradt ki a vagyonnyilatkozatból - számolt be a K-Monitor a nyilvánosan elérhető cégadatok ellenőrzése után.

A korrupcióellenes szervezet a Mentelmi Bizottsághoz fordult, azt kérve, hogy az folytasson le vagyonnyilatkozati eljárást Bánki Erik ellen, amiért a Pannon PR 2020 Kft.-ből származó 57 milliós osztalékáról nem nyilatkozott.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke

néhány nappal ezelőtt, február 23-án személyesen megjelent a Mentelmi Bizottság titkárságán, és javította a nyilatkozatát.

A K-Monitor emlékeztetett: Bánkival kapcsolatban az elmúlt években korrupciós gyanú is felmerült, és országos médiumok is firtatták a vagyonosodását, mert birtokvásárlásainak forrását nem lehetett visszakövetni a vagyonnyilatkozataiből.

Bánki több mint 100 hektár földet vett összesen 205 millió forintért Baranyában. A Fidesz-frakció utólagos állítása szerint szerint hitelből vásárolt, csakhogy vagyonnyilatkozata alapján ekkor, és azóta is 534 millió forintnyi banki tartozása, ezért kétséges, hogyan kaphatott ilyen összegű hitelt.

Mint arról beszámoltunk, Bánki mellett nemrégiben Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési miniszter is meglepetést okozott vagyonnyilatkozata hibás leadásával: a Fidesz országgyűlési képviselője csupán 21,6 forintot vallott be. Az exminiszter rosszul kitöltött vagyonnyilatkozata szerint mindössze 19,5 forint takarékban elhelyezett „vagyont” és 2,1 forintnyi készpénzt halmozott fel 2023-ban.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére, mellette Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke az Országház Tisza Kálmán-termében 2023. október 31-én. MTI/Illyés Tibor)