7,6-os erősségű földrengés rázta meg Japánt, többeket élve temettek maguk alá a romok

7,6-os erősségű földrengés rázta meg Japánt, többeket élve temettek maguk alá a romok

Ezenkívül cunamiriadót adtak ki, mivel akár öt méter magas hullámok is lecsaphatnak a távol-keleti szigetországra.

Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés rázta meg hétfőn Japán középső részét - jelentette a NHK közszolgálati televízió.

A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko-félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra - írja az MTI. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre.

A szigetország meteorológiai hivatala szerint

akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira.

A Kansai Electric áramszolgálató szerint nincsenek rendellenességek a földrengés térségében működő atomerőműveknél.

Többeket élve temettek maguk alá a romok

Hat embert élve temettek maguk alá a romok hétfőn, a Japán-tenger partvidékét megrázó, 7,6 erejű földrengésben és az azt követő utórengésekben Japán középső részén, a Noto-félszigeti Vadzsima városban - közölte a központi kormány.

A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal érkezett szökőár Vadzsima kikötőjébe. A földmozgás fészke Isikava prefektúrában, tíz kilométer mélyen volt. A helyi hatóságok szerint Notón ötvennél több 3,2-esnél erősebb földmozgást lehetett észlelni négy óra leforgása alatt. Vadzsimában tűz is keletkezett, más településeken is összedőltek épületek a földrengés hatására. A földrengést az északi Hokkaidótól a délnyugati Kjúsúig lehetett érezni.

2011 óta, amikor 9 erősségű földrengés és szökőrár pusztított Japán északkeleti részén - 20 ezer ember halálát okozva és elárasztva a fukusimai atomerőművet -, ez volt a legsúlyosabb cunamiriadó.

Több sérültről is érkeztek jelentések. Két nőt kórházba szállítottak, miután elestek, illetve lehulló tárgyak találták el őket a Fukui prefektúrában fekvő Avarában - közölték a helyi hatóságok. A Niigata prefektúrabeli Itoigavában egy nyolcvanas éveiben járó nő evakuálás közben elesett, és megsérült. Isikavában hozzávetőlegesen 32 500 háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás.

(Címlapkép: Összedőlt ház teteje az Isikava prefektúrában fekvő Szudzu városában 2023. május 5-én, miután 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a térséget. MTI/EPA/Jiji Press)