A BRFK szerint agresszív tüntetők erőszakkal próbálták áttörni a rendőrsorfalat péntek este

A BRFK szerint agresszív tüntetők erőszakkal próbálták áttörni a rendőrsorfalat péntek este

A rendőrség szerint erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" a péntek esti diáktüntetés után áttörni a rendőrsorfalat Budapesten, s úgy vélik, a rendőrök "óriási türelmet" tanúsítottak.

Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" a péntek esti diáktüntetés után, este 8 és 9 óra közt áttörni a rendőrsorfalat Budapesten, a Rippl-Rónai utcánál

- így fogalmazott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője a tegnapi státusztörvény elleni diáktüntetés kapcsán a múlt éjjeli rendkívüli sajtótájékoztatón.

A jelenlévők létszámát egyébként a sajtóban több ezresre becsülték, ők jellemzően a rendszerrel elégedetlen fiatalok voltak, akik a tüntetés végén a Fidesz-székházhoz vonultak.

A Telex videója alapján még gumibotot és sokkolót is bevetettek a rendőrök.

A rendőrségi sajtótájékoztatón Fülöp Gergely rendőr alezredes is felidézte, hogy pénteken jogszerűen bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett gyűlést tartottak, amely a Kossuth téren kezdődött és az Oktogonon ért véget. A befejezett gyűlésből egy csoport megindult az Andrássy úton a Hősök tere irányába, a jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl-Rónai utca magasságában megpróbáltak lekanyarodni a belső utcákba, ahol rendőrsorfal állta útjukat - ismertette a részleteket. Fülöp szavai szerint a tüntetők először csak verbálisan, majd tettleg is provokálták a rendőröket. Elkezdték őket dobálni, először papírrepülőkkel, végül "egyre komolyabb" tárgyakkal. Felsorolása szerint teli sörösdobozt, fémtermoszt, vascsavart is dobtak a rendőrök felé, továbbá horgászbotot, összetört zászlórudat vágtak be és szúrtak be a a rendőrök közé, valamint egy füstgyertyát is bedobtak a sorfal mögé.

Az eszközöket a sajtótájékoztatón bemutatták a sajtónak, valamint az esetről készült rendőrségi - köztük drónfelvételeket is - levetítettek. Az alezredes közölte: a rendőrök folyamatosan felszólították az agresszív tömeget a jogellenes cselekmény abbahagyására. Úgy fogalmazott, hogy "ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását", azonban

a rendőrök "óriási türelmet" tanúsítva testi erővel tartották vissza "ezt a néhány száz feldühödött, megvadult embert".

Fülöp Gergely elmondása szerint némely portálon "álhírek" kezdtek el terjedni a rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban, amivel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a rendőrök "a lehető leghumánusabb módon, jogszerűen, szakszerűen, törvényesen jártak el az intézkedések során. Tájékoztatása szerint négy fiatalt biztonsági intézkedés keretében, a saját testi épségük védelmében emeltek ki, mivel az "erőszakos tömeg" hozzápréselte őket a rendőrsorfalnak. "Ez semmilyen további eljárást nem jelent részükre" - jelezte.

Az alezredes közölte azt is, hogy két embert a helyszínen hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak és a rendőrség további feljelentéseket tesz csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, egy emberrel szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést.

A rendőrség elemezni fogja valamennyi felvételt, és "könnyen lehet", hogy további eljárásokat is indítanak - fűzte hozzá Fülöp Gergely, arra is kitérve, hogy az összes intézkedés számáról várhatóan szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Címlapkép: Fülöp Gergely rendőr alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője sajtótájékoztatót tart Budapesten 2023. május 20-án. (MTI/Kovács Tamás); Fotók: Rendőrsorfal a diáktüntetésen május 19-én. (Béli Balázs/Alfahír)