A fideszes államtitkárok tovább folytatják a mellébeszélést a vendégmunkások kapcsán

A fideszes államtitkárok tovább folytatják a mellébeszélést a vendégmunkások kapcsán

Újabb semmitmondó válaszokat kaptak a fideszesektől a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselői, akik többek között arra voltak kíváncsiak, mikor tesz végre valamit az Orbán-kormány azért, hogy az állami támogatást elnyerő cégek ne bocsáthassák el a magyar munkavállalókat a külföldi vendégmunkások miatt.

Lukács László György, a konzervatív párt frakcióvezetője február elsején írásbeli kérdést nyújtott be Fónagy János fideszes államtitkárnak, hogy megtudja: "Mikor tesznek végre valamit annak érdekében, hogy állami támogatást elnyerő cégek ne bocsáthassák el a magyar munkavállalókat a külföldi vendégmunkások miatt?" Ugyanezen a napon párttársa, Dudás Róbert is egy másik írásbeli kérdéssel fordult a Nemzetgazdasági Minisztérium kormánypárti államtitkárához, ő arra volt kíváncsi, hogy "Mikor tesznek végre az ellen, hogy milliárdos állami támogatással tömik ki azokat a cégeket, amelyek inkább alkalmaznak külföldi vendégmunkást, mint magyar munkavállalót?"

A kormánypárti Fónagy János válaszában nagyrészt a kormányzati propagandát ismételgette, miszerint a "polgári" kormány elérte, hogy a segélyalapú társadalom helyett ma már munkaalapú társadalom van Magyarországon, majd a magyar munkaerőpiac védelméről diskurált.

Külön pikáns, amikor arról ír válaszában, hogy a legnagyobb szigorral lépnek fel minden olyan visszaéléssel szemben, amik a magyar munkavállalók hátrányos megkülönböztetését érintik Magyarországon.

Válaszának egyetlen érdemi része az volt, hogy közölte, a Nemzetgazdasági Bizottság vizsgálja a Bumchun-ügyet.

Mint megírtuk, sorra rúgja ki a vendégmunkásokat betanító magyarokat Salgótarjánban a dél-koreai akkuipari gyártó, az elbocsátott magyar munkavállalók helyére pedig szervezetten, tucatszám érkeznek a vietnámi dolgozók. Az ügy pikantériája, hogy a Bumchun milliárdokat kapott munkahelyteremtésre az Orbán-kormánytól.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője február másodikán arról is érdeklődött a kormánynál, hogy "Miképpen biztosított a támogatások megismerhetősége a HIPA által finanszírozott projektek esetében?"

Erre Szijjártó Péter külügyér megbízásából Menczer Tamás külügyi államtitkár adott egy "rendkívül informatív", egymondatos választ:

A Fidesz országgyűlési képviselője mindössze ennyit volt képes írni: "A HIPA és a Külgazdasági és Külügyminisztérium a közzétételi kötelezettségének a vonatkozó jogszabályoknak eleget tesz."

Vagyis nagyjából sikerült a semmit szépen becsomagolnia.

Lukács László György szintén február másodikán egy harmadik kérdést is feltett, ami így hangzott: "Mely gazdálkodó szervezetekkel kötött a kormány stratégiai partnerségi megállapodást?"

A válasz ezúttal is az egymondatos, megúszós válaszok királyától, Menczer Tamástól érkezett:

"A stratégiai partnerségi megállapodások listája nyilvános, így mindenki számára elérhető."

Ahogyan arról beszámoltunk, az, hogy a salgótarjáni gyárból kirúgták a magyarokat, helyettük pedig ázsiai vendégmunkásokat vesznek fel, nem egyedi eset. Hasonló történt már a Makón lévő Continentalban és a Gyöngyösön található B. Braun gyárában is.

Emlékezetes, a Jobbik-Konzervatívok elsőként figyelmeztetett a veszélyre, és elsőként szólaltak fel a kormány nemzetromboló terve ellen. Néhány hónapja ezért a konzervatív párt aláírásgyűjtést indított a vendégmunkások hazánkba történő tömeges betelepítése ellen. A Jobbik petícióját a stopmigránsmunkások.hu oldalon lehet támogatni.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)