Benke Richárd: A fideszes lakosságcsere Zalaegerszeget is fenyegeti

Benke Richárd: A fideszes lakosságcsere Zalaegerszeget is fenyegeti

Nem csak a kelet-magyarországi településeket, hanem például a nyugati fekvésű Zalaegerszeget is veszélyezteti a fideszes lakosságcsere. A Jobbik-Konzervatívok szerint az ázsiai vendégmunkásokat hazánkba telepítő távol-keleti multicégek helyett a hazai vállalkozásokat és a magyar dolgozókat kellene a kormánynak támogatni.

Benke Richárd, jobbikos önkormányzati képviselő csütörtökön Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatót. Szerinte a fideszes lakosságcsere Zalaegerszeget is fenyegeti, mivel a kormánypárt taktikája az, hogy ázsiai vendégmunkásokra cseréli a magyar munkaerőt.

Zalaegerszeg az ország nyugati végében található, de mindemellett, sőt pont ezért a fiataloknak meg sem fordul a fejében, hogy Magyarországon kezdjenek dolgozni, helyette nyugati országokba, főként Ausztriába mennek a magasabb bérekért

– mondta el a jobbikos politikus.

"Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" – harsogta még pár éve a kormánypropaganda.

Rámutatott, hogy ehhez nagyban hozzájárult a Fidesz-kormány elmúlt 13 évének elhibázott gazdaságpolitikája, ami nem tette lehetővé, hogy a magyarok itthon boldoguljanak, méltó megélhetéshez elegendő bért kapjanak. A sokszor ad hoc kormányzati döntéseket a saját köreik gazdagodása motiválta – hangsúlyozta Benke Richárd.

Hazánk most már nem is a nyugati tőke befektetési területe, hanem kezd akkumulátorgyarmattá válni. Zalaegerszeget és Zala megyét egyelőre elkerülték az akkugyárak, de a tendencia azt mutatja, hogy senki sincs biztonságban.

Az ellenzéki párt szerint a kínai, dél-koreai nagyvállalatok azért jönnek Magyarországra, mert számukra kedvező az adószabályozás, milliárdos kormányzati támogatásokat kapnak, alacsonyak a munkabérek, valamint a munkaügyi szabályozás is őket részesíti előnyben.

Zalaegerszegről több mint 5000 ember távozott nyugatra az elmúlt tíz évben és egyre több a vendégmunkás.

A város nem rég még 60 ezres lakossággal büszkélkedhetett, ez mostanra lecsökkent kegvesebb mint 55 ezer főre. A környező aprófalvak lakossága pedig drasztikusan csökkent. Emellett Zalaegerszegen már 1000 fő lehet a vendégmunkások száma, azaz a lakosságnak mintegy két százaléka.

A jelenlegi képet vizsgálva könnyen ki lehet számolni, hogy milyen jövő vár Zalaegerszegre, Zala megyére és az egész országra – emelte ki Benke Richárd.

Egyelőre csak figyelemfelhívás, de pár év múlva tényleg szükség lehet kínai nyelvű helységnévtáblára.

A Jobbik-Konzervatívok álláspontja az, hogy egy gazdaságilag ennyire instabil helyzetben lévő országot nem kellene kiszolgáltatni a tőkeerős, távol-keleti multiknak, sem az idegen vendégmunkások rohamának.

A konzervatív, ellenzéki párt három pontban foglalta össze megoldási javaslatait:

1. Magyarországot régen "Európa éléskamrájaként" ismerték. Ennek fényében vissza kellene térni a mezőgazdaságra, illetve az erre épülő feldolgozóiparra. Ehhez tökéletesek a földrajzi adottságaink.

2. A hazai, és helyi szinten a helyi mikro-, kis- és középvállalkozásokat kellene támogatásban részesíteni a nagyvállalatok helyett. Így tudnának fejleszteni és béreket emelni, ami szükséges a magyar munkavállalók megtartásához.

3. Normális béreket kell adni a magyaroknak, hogy saját hazájukban boldogulhassanak, ne kelljen a jó megélhetésért nyugatra vándorolniuk. A Jobbik 2017 óta szeretné elindítani ezt a programot, de a kormányzat ellenáll.

A Fidesznek sajnos fontosabb a politikai profit a magyar vállalkozók megsegítésénél, de úgy tűnik számukra a teljes lakosságcsere a cél: ázsiai migránsmunkásokra cserélik le a magyarokat.

Az emberek saját bőrükön tapasztalhatják, milyen jövőt szán hazánknak a Fidesz-kormány:

Kiszolgáltatják Magyarországot az akkumulátorgyáraknak, az ázsiai migránsmunkások betelepítésével pedig megalázóan alacsonyan tartják a magyar béreket.

A Jobbik-Konzervatívok a Fidesszel szemben nem a migránsmunkások betelepítésében látja a jövőt, hanem a magyar dolgozó emberek, kis- és középvállalkozás támogatásában.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)