A francia Riviérán tanulmányozta a polgármester csapata, miben hasonlít a XVI. kerület Nizzára

A francia Riviérán tanulmányozta a polgármester csapata, miben hasonlít a XVI. kerület Nizzára

A fideszes Kovács Péternek és társainak kiruccanása 13 millió forintba került az adófizetőknek.

Idén Nizza, a Côte d’Azur fővárosa volt, jövőre pedig várhatóan Skócia lesz az úticélja annak a fővárosi, XVI. kerületi válogatott társaságnak, amely csapatépítés mellett a helyszínen tanulmányozta egyebek között a faültetés célját. Összesen 39-en utaztak közpénzen májusban a francia Riviérára. Oktatási intézmények vezetői mellett Kovács Péter polgármester és helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is. Az út 13 millió forintba került – írja a 24.hu.

Kiderült, hogy már több mint 20 éves hagyomány a XVI. kerületben, hogy ilyesmire is elfolyik az adófizetők pénze.

A tradíciót Kovácsnak a 2006-os megválasztását követően sem volt szíve megszakítani. 2022-ben a portói útjuk például több mint 10 millió, 2021-ben a szentpétervári 14, 2019-ben pedig a Barcelonába vezetett expedíció több mint 8 millió forintba került a kerület lakóinak. Arról egyébként a lapnak most beszélt először a polgármester, hogy ő is részt vett az utazáson több kerületi politikus társaságában.

A teljes létszám kissé részletezve: a felét tették ki az oktatási intézményvezetők, viszont felvonult szinte az egész kerületi adminisztráció. A polgármesteren és két alpolgármesterén kívül részt vett két fideszes önkormányzati képviselő, az önkormányzat négy irodavezetője, a kerület aljegyzője, a helyi kormányhivatal vezetője, valamint az Erzsébetligeti Színház igazgatója, de nyilván szakmai okok miatt helyet kapott a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársa is.

Menti valamelyest a menthetetlent, hogy a tanulmányutat az önkormányzat és a résztvevők közösen finanszírozták. Ennek arányairól ugyan nem lehet többet tudni, viszont nagyjából el lehet képzelni. Kovács szerint luxusnyaralásról szó sincs, ugyanis fapados repülőjárattal utaztak, a reptér melletti 3 csillagos szálloda 3 ágyas szobáiban és a pótágyon voltak elszállásolva szegények.

Kovács polgármester egyébként nem rejtette véka alá a nagyszerű hagyomány eredményeit, amelyet úgy tűnik, nincs az a válság, ami kibillentene. A kerület oldalán lévő rendszeres összefoglalójában komoly ábrázattal ismertette az idei nizzai program célját. Eszerint konkrétan „intézményvezetői tanulmányút” vezetett Franciaországba.

„Nizzára azért esett a választása az önkormányzatnak, mert pont ugyanolyan merész vagy nagyvonalú vállalása van Nizza városának, mint a XVI. kerületi önkormányzatnak. Ugye, mi azt vállaltuk, hogy annyi új fát ültetünk, ahány lakosa van a XVI. kerületnek, tehát 75 ezer fát. Nizza azt vállalta, hogy annyi fát ültet összesen, ahány lakosa van Nizzának, ez náluk 280 ezer új fát jelent a meglevő 70 ezer mellé.”

– magyarázta Kovács Péter. Az is kiderült, hogy a mátyásföldi hivatalban számos dologban azonosan gondolkodnak, mint a nizzaiak, szóval szavai szerint „egy nagyon jó hangulatú tanulmányúton vagyunk túl”.

A többi politikus persze háborog. „Amikor ilyen tiltakozáshullám van, és az intézményekben uralkodó állapotok foglalkoztatják a közvéleményt, egy polgármesternek talán nem kellene kísérletet tennie, hogy az intézmények vezetőit megvásárolja, és ezt politikai eszközként használja az elégedetlenkedőkkel, a tiltakozó tanárokkal szemben.” Más így fogalmazott: Nizzában „klímavédelmi konferencián vettek részt, ehhez képest fideszes bizottsági elnökökből túltengés volt, de a környezet- és klímavédelmi bizottság elnökét nem hívták meg az útra”.

A digitális XXI. században az ilyesmi tapasztalatszerzést finanszírozó helyi adófizetők véleménye nem derült ki sem a cikkből, sem az önkormányzat oldaláról. Így az a következtetés csak valószínűsíthető, hogy a nizzai kirándulás és e kerületi hagyomány hallatán gondolatban kiegyenesítették a kaszát.

(Címlapkép: Kovács Péter XVI. kerületi polgármester - Facebook)