A Hamász nem akar alkut, elutasította a fogolycsere és fegyverszüneti javaslatot

A Hamász nem akar alkut, elutasította a fogolycsere és fegyverszüneti javaslatot

A Moszad szerint szolgálat szerint az elutasító válasz annak bizonyítéka, hogy Jahíje Szinuár, a Hamász gázai vezetője nem akar alkut.

Az iszlamista Hamász szélsőséges szervezet elutasította Izrael október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokat palesztin biztonsági foglyokra kicserélő és fegyverszüneti javaslatát - jelentette a külföldi biztonsági szolgálat, a Moszad vasárnap az MTI szerint.

A szolgálat szerint a Hamász a tárgyaláson közvetítő felekhez eljuttatott elutasító válasza annak bizonyítéka, hogy Jahíje Szinuár, a Hamász gázai vezetője nem akar alkut.

A tárgyalásokon Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői közvetítenek

A fogolycsere és tűzszüneti tárgyalásokon három ország, Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői közvetítenek. A közvetítők javaslata szerint a még halottnak nem nyilvánított kilencvenhét túsz közül negyvenet engednének szabadon izraeli börtönökben fogva tartott több száz biztonsági fogolyért cserébe.

Indítványuk a gázaiak humanitárius segélyezését is magában foglalta. A Moszad szerint a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje "továbbra is kihasználja az Iránnal fennálló feszültséget, a harcterek egyesítésére és a térségbeli feszültség általános kiterjesztérése törekszik".

A Hamász csak úgy fejezné be a háborút, ha az izraeli hadsereg teljesen kivonulna a Gázai övezetből

A Hamász vasárnap este jelentette be válaszának átadását. Eszerint ragaszkodnak a teljes tűzszünethez, vagyis a háború befejezéséhez, és az izraeli hadsereg (IDF) Gázai övezetből történő teljes kivonásához. Emellett a gázaiaknak nyújtott humanitárius segélyek növelését, valamint az övezet északi részéből evakuáltak visszatérését követelik.

(Címlapkép: Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter (j) és Iszmail Haníje, a Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője (k) sajtótájékoztatót tart Teheránban 2024. március 26-án. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)