Brenner Koloman: A Jobbik-Konzervatívok követeli a Corvinus kuratóriumának felfüggesztését

Brenner Koloman: A Jobbik-Konzervatívok követeli a Corvinus kuratóriumának felfüggesztését

Nem lehet tovább fenntartani azt az állapotot, hogy Magyarországon a fideszes, egypárti túlhatalom emberei szóljanak bele az egyetemek mindennapjaiba – véli az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese az egyetemek függetlenségével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót hétfőn az Országház előtt. A téma aktualitását az adja, hogy a hazai egyetemek közel 80 százaléka továbbra is alapítványi formában van, és a Fidesz-közeli kuratóriumok beleszólhatnak ezen egyetemek működésébe.

Az ellenzéki politikus rámutatott:

A Corvinus Egyetem volt az első olyan egyetem, amit fideszes alapítványi formátumba forgatott át az Orbán-kormány.

Szerinte nagyon elgondolkodtató és egyértelmű az a helyzet, ami a Corvinuson kialakult vizsgabotrány körül kialakult: éppen azt az oktatóját bocsátotta el az egyetem, aki nyilvánosságra hozta a vizsgabotrányt és elindította az ezzel kapcsolatos etikai vizsgálatot. A vizsgálat első fokon megállapította, hogy egy a MOL-hoz kötődő olyan személynek külön vizsgát szervezett az egyetem, miután korábban megbukott, aki egyébként az egyetem kuratóriumában is befolyással bír, és így ráhatással van az egyetem működésére is – mondta el Brenner Koloman.

Ezért is szólítja fel a Jobbik-Konzervatívok a Fidesz-kormányt, hogy függessze fel a Corvinus Egyetem kuratóriumának működését, és indítson független, objektív vizsgálatot ebben a felháborító ügyben.

A Jobbik-Konzervatívok azért ellenezte már kezdettől fogva a magyar egyetemi világ közel 80 százalékának alapítványi formába kényszerítését, mert előzetesen lehetett látni, hogy a kuratóriumokba kizárólag fideszes miniszterek, államtitkárok és a fideszes holdudvar emberei kerülhetnek

– szögezte le Brenner Koloman.

Idő közben a miniszterek és az államtitkárok ugyan távoztak a kuratóriumokból, de a kuratóriumok továbbra is tele vannak fideszesekkel – mutatott rá. Hozzátette: a kuratóriumok olyan döntésekbe is beleszólnak, amelyek meghozatala a középkor óta az egyetem saját, független szervezetének, a diákok és az oktatók parlamentjének, vagyis a szenátusnak a feladata.

Brenner Koloman hangsúlyozta: nem maga az alapítványi forma a probléma, hanem az, hogy nem tartható fenn az az állapot, hogy a magyarországi egyetemek működésébe és mindennapjaiba a fideszes, egypárti túlhatalmat képviselő személyek szóljanak bele. Ez az egyetemi autonómia megsértése – emelte ki az ellenzéki politikus, aki személyében az Európa Tanács jelentéstevője az akadémiai szabadság témakörében.

A Jobbik-Konzevatívok arra is felhívja a figyelmet, hogy minden egyes nappal, amíg ez az állapot fennmarad, komoly hátrányt szenvednek a magyar diákok és egyetemi kutatók, mert ebből kifolyólag nem jutnak hozzá a nyugat-európai tanulmányokat és kutatási lehetőséget jelentő Erasmus, illetve Horizon öszöntdíjakhoz – emlékeztetett a párt frakcióvezető-helyettese.

Brenner Koloman leszögezte: pártja azért dolgozik, hogy a Fidesz-kormány tudás- és értelmiségellenes oktatáspolitikája helyett magas színvonalú egyetemek legyenek Magyarországon, ahol társadalmilag és anyagilag egyaránt jól megbecsült oktatók adnak át nekik olyan modern tudásanyagot, amire a 21. században, a tudás és az információ századában, a kiegyensúlyozott, boldog élethez szükségük van.

Mi a Klebelsberg Oktatási Programunk keretein belül kiemelt nemzetstratégiai ágazatnak tekintjük nem csak a közoktatást, hanem a felsőoktatást is.

Az egyetemeknek megfelelő forrásokat kell biztosítani, illetve a nagy tudományegyetemek esetében azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat arról, hogy ezek az intézmények kerüljenek vissza az alapítványi forásból állami fenntartásba – szögezte le a Jobbik-Konzervatívok politikusa.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)