Brenner Koloman: Fideszes vált fideszest az egyetemi kuratóriumokban

Brenner Koloman: Fideszes vált fideszest az egyetemi kuratóriumokban

"Méltatlan alkudozás és trükközés folyik a magyar egyetemi világ jelentős részét kitevő, fideszes alapítványi formában fenntartott intézményekkel is. A Jobbik-Konzervatívok álláspontja kezdettől fogva világos volt: ne az egyetemistákat és az oktatókat büntessék a fideszes kormány hibájából! Minden eltelt hónap hátrányt okoz a magyar egyetemi világnak, különösen a Horizont kutatási támogatások terén, hiszen itt nemzetközi szerződéseket kell kötni több EU-tagállam egyetemének. Jelenleg egyrészt hazánk általános nemzetközi megítélése mélyponton van a fideszes egypárti túlhatalom kül- és belpolitikája miatt, másrészt komoly verseny van ezekért a pénzekért, s ki szerződne olyan egyetemekkel, amikről jelenleg senki nem tudja, hogy részesülhetnek-e az EU-támogatásokból.

Ez nagyon komoly hátrány mind az egyetemisták, mind az oktatók szempontjából, illetve a kutatói együttműködést is hátráltatja. Az egyetemi autonómia és az akadémiai szabadság Európa tanácsi jelentéstevőjeként, volt egyetemi vezetőként mindvégig felhívtam a figyelmet arra, hogy a fideszes alapítványi forma csorbítja az Európában a középkor óta igazi konzervatív értékként kezelt autonómiát. A 21. században az egyetemek olyan tudásközpontok, és olyan formában képzik a tanárokat, hogy aztán a magyar polgárok minél szélesebb köre legyen felvértezve azokkal a tudáshalmazokkal és készségekkel, amelyek egy gyarapodó és kiteljesedett élethez szükségesek.

Felszólítjuk tehát a fideszes kormányt, hogy azonnal kezdje meg az alapítványi fenntartású intézményekkel a tárgyalásokat arról, hogy minél előbb – különösen a nagy tudományegyetemek – visszakerüljenek állami fenntartásba, ahogy az a kontinentális Európában mindenhol szokásos. Aktív fideszes politikusoknak és a párthoz köthető személyeknek semmi keresnivalójuk a kuratóriumokban. A klebelsbergi konzervatív fordulat keretén belül, amelyben a mi politikai közösségünk hisz, nemcsak a közoktatásra, hanem a felsőoktatásra is kiemelt figyelmet és támogatást kell fordítani a jelenlegi nehéz gazdasági és szociális válságban. Ez a valódi konzervatív politika és értékválasztás!"

- olvasható Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettesének Facebook posztjában.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)