A kormány a magyarok bére helyett a külföldről behozott vendégmunkások számát növeli

A kormány a magyarok bére helyett a külföldről behozott vendégmunkások számát növeli

A megélhetésüket itthon nem találó, nyugatra vándorló magyar dolgozókat Ázsiából importált bérmunkásokkal pótolná a kormány. A Jobbik-Konzervatívok nemet mond a megélhetési bevándorlásra, és a bérszínvonal fejlesztésében látja a megoldást.

A Fidesz-kormány stratégiája 2010 óta az, hogy tudatosan, tervezetten és szándékoltan alacsonyan tartott munkabérekkel csábítja hazánkba a multinacionális nagyvállalatokat. Ennek egyik legújabb eszköze, hogy ha a magyarok nem dolgoznak éhbérért, akkor a harmadik világból behozott munkavállalókkal helyettesítik őket. A Jobbik-Konzervatívok ezt nagyon találóan "szervezett bérmunkás-import" néven emlegetik, és elfogadhatatlannak tartják. Az ellenzéki párt szerint a magyarok béreinek felzárkóztatásával lehetne ez ellen tenni.

Hiába szidják a nyugatot, a kormány mégis oda űzte rengeteg honfitársunkat az alacsony bérekkel.

A hazánkból történő kivándorlás történelmi távlatban szemlélve is kiemelkedő mértéket mutatott az elmúlt években. Már szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne nyugaton élő családtagja. A hazájukat elhagyók oka általában az, hogy jobb megélhetést keresnek, de vannak, akik az itthoni bérükből egyáltalán nem tudnának megélni. Aki egyszer kiment, hiába szeretne hazatérni, már nem valószínű, hogy visszajön.

A Jobbik-Konzervatívok alelnöke és országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel erről a következőket mondta:

Százezrek vándoroltak ki kényszerből, de a kormány ennek megoldására nem mutatott fel semmit – mondjuk egy lakhatási programot –, ami itthon tarthatta volna őket. Ezzel szemben brutálisan magas adók súlytják a magyar munkavállalókat – gondoljunk csak a rekorder 27 százalékos ÁFÁ-ra.

A kormány nem törekszik a külföldön élő magyarok visszacsábítására, ilyenfajta szándékot nem lehet felfedezni náluk. Helyette egyre jobban megkönnyítik az idegen munkások beáramlását, a szervezett bérmunkás-importot.

A nemzetinek mondott kormány nem a magyar munkavállalók érdekeit képviseli, hanem kiszolgálja a multikat.

Magyarországon 2019-ben még 50 ezer körül volt a külföldi munkavállalók száma. Jelenleg mintegy 81 ezer külföldi dolgozik hazánkban, ami csaknem kétszeres növekedést jelent. Ezt a KSH nemrég közzétett adatai is alátámasztják, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is kénytelen volt beismerni.

Orbán Viktor márciusban azt mondta, hogy a következő egy-két évben 500 ezer új munkavállalóra lesz szükség az országban. Gyorsan hozzátette, hogy ezt "belső tartalékból" akarják megoldani. Ha viszont nem csak azt nézzük, amit mond, hanem azt is, amit tesz, akkor láthatjuk, hogy a kormány több intézkedése is az Európán kívüli bérmunkások importját támogatta:

• 2021-ben egy törvénymódosítással nagyon megkönnyítették a következő országokból érkezők magyarországi munkavállalását: Vietnám, Mongólia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Fehéroroszország, Kazahsztán, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró.

• A külföldi tulajdonú cégek számára engedélyezték, hogy 10 százalék helyett 20 százalékban foglalkoztassanak külföldieket.

• Egy újabb intézkedésben egyszerűsítik az import bérmunkások tartózkodási engedélyének megszerzését a kormány kiemelt partnerei számára.

Tették mindezt annak ellenére, hogy néhány éve még "ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját" feliratú propagandaplakátokkal szórták tele az országot, és a Fidesztől most sem áll messze a "migránsozás" és a gazdasági bevándorlókkal való riogatás.

Már az ukránoknak sem éri meg az a nyomorúságos bér, amit Magyarországon kapnak.

Közhely, hogy Ukrajnában nagyon alacsonyak a munkabérek, ezért aztán rengeteg ukrán keres munkát külföldön – ez Putyin háborúja óta még inkább így van. Ennek ellenére az ukránok magyarországi munkavállalása egyre kisebb mértékben növekszik, mert nem csak nyugatra, de a környező országokban, például Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában magasabb béreket kapnak.

A fentiek ellenére még mindig az ukrán vendégmunkások vannak legtöbben több mint 26 ezer fővel. Közel 8 ezren vannak a szlovák és a román állampolgárok, de az ő számuk egyre csökken. A kínaiak száma mintegy 5000, de vannak még törökök, indiaiak, mongolok és vietnámiak is. A kormány közben a Távol-Keleten kezdett vendégmunkásokat toborozni. A Jobbik-Konzervatívok tudomása szerint már Kolumbia és Brazília felé is kinyílnak a kapuk a szervezett vendégmunkás-import tekintetében.

A 2021-es adatok szerint abban az évben 20 117 munkavállalási engedélyt adtak ki Európán kívülről importált vendégmunkásoknak, akiknek a száma így több mint 30 ezerre növekedett.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta:

A Jobbik-Konzervatívok közössége nemet mond a megélhetési bevándorlásra és bevándoroltatásra. Az ellenzéki párt szerint ehelyett a magyar béreket kellene fölzárkóztatni a nyugat-európaiakhoz.

A konzervatív párt célja, hogy új szabályozással akadályozzák meg azt, hogy a multik magyarok helyett külföldiekkel töltség fel az üres munkahelyeket.

(Címlapkép: MTI/KKM)