A kormány azt állítja, több magyar költözik haza nyugatról, mint ahányan elhagyják hazájukat

A kormány azt állítja, több magyar költözik haza nyugatról, mint ahányan elhagyják hazájukat

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt szerette volna megtudni, milyen eszközöket tervez alkalmazni a kormány a kivándorlás ütemének mérséklésére. Fónagy János fideszes államtitkár szerint a jól bevált módszereket fogják alkalmazni a jövőben is.

Öt éve nem volt olyan magas a Magyarországról kivándorlók száma, mint 2022-ben. Tavaly 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, ennél magasabb számot utoljára 2017-ben láttunk. Sajnos olyan hírek is megjelentek a magyar sajtóban, miszerint júliusban 124 ezer magyar dolgozott Ausztriában és 10 ezer magyar gyerek járt osztrák iskolába – írta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez intézett írásbeli kérdésének bevezetőjében.

A magyarok elvándorlása hosszú távon beláthatatlan hatással lehetnek a demográfiai folyamatokra, de rövid távon is komoly negatív következmény, hogy az ország egyes területein nagyon nehéz képzett munkaerőt találni – magyarázta a kialakult helyzetet az ellenzéki politikus.

Szerinte adott tehát a kérdés:

Tisztában van-e azzal a kormány, hogy jelenleg hány magyar készül a következő években külföldön munkát végezni? Milyen lépéseket készül tenni a kormány annak érdekében, hogy a jelenleg is külföldön dolgozó magyar állampolgárokat hazacsábítsa, és a harmadik világból érkező vendégmunkások helyett velük töltse fel az üres magyar álláshelyeket?

A miniszter helyett Fónagy János államtitkár válaszolt: a kormány nem tervezi megváltoztatni a munkahelyek teremtésére 2010-ben indított intézkedés-sorozatot. Az államtitkár azt állította, ennek köszönhetően egymillió új munkahely jött létre, valamint hogy pozitív tartományba emelte a magyarok vándorlási egyenlegét.

A KSH-ra hivatkozva Fónagy János azt írta, 2015-től a Magyarországra visszatérők száma minden évben meghaladja a külföldre távozókét.

A kérdés vendégmunkásokra vonatkozó részére a fideszes államtitkár azt válaszolta, hogy csak azt esetben kerülhet sor Európán kívüli vendégmunkások foglalkoztatására, amennyiben magyar vagy EU-s munkaerő nem áll rendelkezésre. Válaszában Fónagy úgy vélekedett, hogy

"a hazai munkalehetőségek bővülése egyre több magyar állampolgárt késztet hazatérésre."

A Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját pedig úgy jellemezte, hogy az "továbbra is elkötelezett a magyar gazdaság fejlesztése, a hazai kkv-szektor verseny- és munkahelyteremtő képességének javítása érdekében. Szót ejtett a "kiterjedt családtámogatási rendszerről" is.

(Címlapkép: A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében felszállás után a német Lufthansa légitársaság Airbus A320 típusú utasszállító menetrend szerint közlekedő repülőgépe. MTVA/Faludi Imre)