Z. Kárpát Dániel szerint édeskevés az, amit a Fidesz-kormány jelenleg családtámogatás címen művel

Z. Kárpát Dániel szerint édeskevés az, amit a Fidesz-kormány jelenleg családtámogatás címen művel

A Fidesz-kormány nem reagált érdemben az ellenzéki párt bérlakásprogramjára. Az sem derült ki, mit terveznek a csok megszorítása után, a családi pótlékot pedig 2008 óta nem emelte senki.

A tegnap befejeződött Budapesti Demográfiai Csúcs kapcsán Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke úgy vélekedett, hogy az ott elhangzott előadások és a valóban nagyon érdekes felvetések közül kimaradt számos olyan téma, aminek kezelése nélkül egyszerűen nem képzelhető el népesedési fordulat. Nem azt vitatja, hogy sok költségvetési forrás kerül a területre, hanem azon a véleményen van, hogy ezek nincsenek jól elosztva és nem következett be demográfiai trendforduló.

Sőt, még a KSH is elég baljós képet fest a hazai népesség lehetséges zsugorodása kapcsán, ugyanis 2070-re mintegy kétmillió magyar válhat majd köddé.

Az európai összevetésben különösen alacsony bérek mellett a kényszerű kivándorlás, vagy éppen a hazai családalapítási, bővítési tervek elhalasztásának másik fő oka a lakhatás, pontosabban az azt övező káosz.

- jelezte a konzervatív politikus, aki rámutatott: mind az ingatlanárak, mind az albérleti díjak az egekbe szöktek alig néhány év alatt, a kormány pedig a csok megszorítása után még mindig nem jelentette be, hogy mit találna ki helyette. Hozzátette: a Fidesz emellett nem reagált pozitívan az ellenzéki párt országos bérlakásprogramjára, a Mi Várunk-programra vonatkozó felvetésükre, pedig Z. Kárpát szerint százezrek vannak abban a helyzetben, hogy még egy bankhitel önrészére sincs megtakarításuk. Viszont családot illető terveik viszont nekik is vannak – hangsúlyozta.

Külön problémaként felvetette: tarthatatlan, hogy egész Európában nálunk adóznak a legmagasabb kulccsal a gyermeknevelési cikkek, mint például a pelenka és a bébiétel. A hasonló cikkek áfájának befizetésével egy tipikus, gyermeket nevelő család már többet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit onnan családi pótlék formájában a gyerek után megkap – magyarázta Z. Kárpát Dániel.

A 2008 óta befagyasztott összegű családi pótlékot meg kellene duplázni, viszont Családi Kártyán, hogy az összege garantáltan a gyermekek érdekkörében hasznosuljon.

Mindezek a Jobbik demográfiai, családpolitikai programjának csupán 1.0-ás lépései, mert a konzervatívok tisztán látják, hogy kiszámítható támogatási rendszer és a jövőt illető depresszió eloszlatása, bérrendezés és lakhatási program nélkül nincs esély a népesedési fordulatra. Utóbbi nélkül pedig nem lesz fenntartható nyugdíj- és szociális rendszer.

Egy további fontos elemként azt is szorgalmazzák, hogy a kényszerből kivándoroltak helyére ne vendégmunkások tömegei érkezzenek, hanem épüljön ki olyan motivációs rendszer, amely lehetővé teszik a magyarok szülőföldön való boldogulását.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)