A kormány megpróbálta eltitkolni a fehérorosz külügyminiszter látogatását

A kormány megpróbálta eltitkolni a fehérorosz külügyminiszter látogatását

Brenner Koloman szerint a mostani találkozó is azt erősíti, hogy a fideszes kormányt a NATO és EU-s partnerei megbízhatatlan szövetségesnek tekintik.

A kormány semmilyen szinten nem kommentálta, de még az MTI sem számolt be arról, hogy - az Európában mostanság nem szívesen látott - Szjerhaj Alejnyik, belarosz külügyminiszter kedden Budapestre érkezett. A látogatás tényét csak a BelTA , fehérorosz hírügynökség közölte, amit a 444.hu vett észre. A BelTA tájékoztatása alapján, Alejnyik tegnap Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt állítólag mezőgazdasági ügyekről, de ha így van akkor még érthetetlenebb a nagy titkolózás.

Ugyanakkor a fehérorosz külügyminiszter ma találkozik a Moszkvából hazaérkező Szijjártó Péterrel is és szinte biztos, hogy nem agrárkérdésekről lesz majd szó, ami azért is lehet fontos, mert az Európai Parlament februárban arra kérte az EU-t és tagállamait, hogy szélesítsék ki és erősítsék meg a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókat, és tegyék feketelistára a rezsim elnyomásában részt vevő valamennyi személyt.

A külügyi bizottság felé a napi diplomáciai aktusokról nincs beszámolási kötelezettsége a külügyminisztériumnak, illetve a miniszternek. Nyilván, ha valami nagyobb horderejű, például külpolitikai stratégiai váltásról van szó, akkor egy „normális” polgári demokráciában ezt magától is megtenné az érintett miniszter, ez esetben Szijjártó Péter

- közölte az Alfahír megkeresésére Brenner Koloman, a testület jobbikos alelnöke, aki szintén csak a sajtóból értesülhetett Szjerhaj Alejnyik budapesti tárgyalásairól.

Brenner Koloman elmondta, a külügyi bizottság utólag kérhet tájékoztatást, illetve kezdeményezhetik a miniszter meghallgatását.

Erre korábban volt is példa amikor éppen a fehérorosz választások után Szijjártó Péter Minszkbe utazott és csakúgy mint most, akkor sem kaptunk részletes tájékoztatást, ezért alelnökként kezdeményeztem a külügyi bizottság összehívását, amit aztán Németh Zsolt fideszes elnök is támogatott és akkor el is lett fogadva egy közös álláspont

- idézte fel a korábbi hasonló helyzetet a Jobbik-Konzervatívok képviselője.

Szjerhaj Alejnyik egyelőre csak Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt, de vélhetően nem hétpecsétes agrártitkokról volt szó és ha a 444 nem szúrja ki a BelTA tudósítását, akkor még erről sem értesülhetett volna senki. Brenner Koloman szerint ennek fő oka az lehet, hogy Európa a diplomáciában és a külgazdasági területen is elszigetelte a Fehéroroszországot amiért Minszk, az agresszor Oroszországot támogatja.

Szijjártó Péter a mostani moszkvai útja miatt is nagyon komoly kritikákat kapott a nyugati szövetségeseinktől, illetve partnereinktől és ilyenkor nyilván egy oroszpárti belorusz reláció bizonyosan kínos a fideszes kormánynak. Sajnos a magyar külügyi diplomácia kibillent az egyensúlyból pedig a nemzeti érdek is azt kívánná meg, hogy a szövetségeseink bízzanak bennünk, de úgy nehéz lesz, ha közben a magyar külügy például orosz oligarchákat próbál menteni a szankciók kapcsán, de említhetném az orosz agressziót támogató Kirill pátriárka ügyét is. Ezek a cselekedetei a Fidesz-KDNP kormánynak a megbízhatatlan „szövetséges” képét mutatta, ezért egy ilyen magas szintű találkozás is sajnos ezt a narratívát erősíti

- tette hozzá Brenner Koloman.

A moszkvai útjáról ma hazatérő Szijjártó Péter délután fogadja Szjerhaj Alejnyik, belorusz külügyminisztert.

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter Minszkben 2023. február 13-án. Fotó: MTI/EPA/Fehérorosz külügyminisztérium