A magyarok 43 százaléka szerint szükség van Mészáros Lőrinc-féle "nemzeti nagytőkésekre"

A magyarok 43 százaléka szerint szükség van Mészáros Lőrinc-féle "nemzeti nagytőkésekre"

10 százalék még azt is elhiszi, hogy nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát. A többség azért tisztában van vele, hogy Mészáros csak a vagyonát közpénzen hizlaló strómanja a NER-nek.

Mindössze a megkérdezettek tizede tartja Magyarország leggazdagabb emberét olyan sikeres üzletembernek, aki nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát – derül ki a Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készült felméréséből. 23 százalék úgy véli, hogy Orbán Viktor gyerekkori barátja javarészt politikai hátszéllel gazdagodott meg, de ezzel úgymond "hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére". A válaszadók 10 százaléka zavarónak és dühítőnek látja a Lölő-jelenséget, de szerintük is szükség van "nemzeti nagytőkére", Mészáros egy szükséges rossz.

"a Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman"

– véli a válaszadók legnagyobb csoportját adó 44 százalék. A maradék 13 százaléknak nincs véleménye a kérdésről, vagy jobbnak látta nem válaszolni.

A Publicus Intézet ezer fő megkérdezésével végezte a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív kutatását.

A válaszadók 7 százaléka hallott Mészárosék legújabb jachtozásáról, de szerintük nem lehet igaz a hír.

Arra is rákérdeztek, hogy hányan értesültek arról, hogy Mészáros Lőrincet egy 27 milliárd forintba kerülő, 62 méteres luxusjachton fotózták le, és kiderült, a jacht Mészáros egyik érdekeltségéé. A többség hallott róla, 64 százalék igaznak tartja, 7 százalék hallott róla, viszont szerintük Mészáros ilyet nem tenne.

A válaszadók 30 százaléka úgy véli, Mészáros azt csinál a milliárdjaival, amit akar:

nincs közünk ahhoz, hogy mit csinál a vagyonával Mészáros Lőrinc

60 százalék ezzel szemben azon a véleményen van, hogy mivel Mészáros Lőrinc a mi pénzünkből gazdagodott meg, joggal számíthat közérdeklődésre a luxusélete.

A Népszava cikkéből az is kiderül, hogy a megkérdezettek többsége, 52 százaléka nagyon jellemzőnek, további 24 százalék pedig inkább jellemzőnek tartja a NER-elitre a luxuséletet és a rongyrázást. Az emberek közel ötöde úgy véli, hogy inkább nem (10 százalék), vagy egyáltalán nem jellemző (8 százaléka) rájuk az urizálás.

A fideszesek 44 százaléka ugyan látja, hogy milyen luxusban él a kormányközeli elit, 32 százalékuk pedig még felháborítónak is tartja, mégis maradnak Fidesz-szavazók.

A bizonytalanok és a kormányellenesek azért tisztábban látnak: előbbiek 84 százaléka, utóbbiak 93 százaléka társítja a NER-hez a pofátlan luxust.

A Publicus által megkérdezettek 57 százaléka tartja nagyon felháborítónak, 16 százaléka pedig inkább felháborítónak a kormányközeli vállalkozók luxuséletét. Meglepő lehet, de 7, illetve 16 százaléknyian vannak azok, akik szerint nem igazán, illetve egyáltalán nem felháborító, hogy rongyrázó módon élnek a NER-es üzletemberek.

A válaszadók erős többsége (61 százalék) gazdagabbnak látja a NER-elitet, mint a 2010 előtti kormányok holdudvarát, 23 százalék szerint nincs különbség, 5 százalék pedig egyenesen azon a véleményen van, hogy ezek szerényebben élnek, mint a korábbi elit.

Az emberek 41 százaléka nem veszi figyelembe a korrupció kérdését, amikor eldönti, hogy kire szavaz, mert alapvetően minden politikus korrupt. A többség, 52 százalék azonban hisz benne, hogy létezik nem korrupt politikus. 77 százalék szerint nem szabad belenyugodnunk abba, hogy a politika természetes része a korrupció, 74 százalék azonban úgy véli, ez nem a legfontosabb szempont.

A válaszadók 58 százaléka úgy érzi, a Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta sokkal nagyobb tételben lopnak a korrupt politikusok.

Ennek java részét persze az ellenzéki szavazók teszik ki, mert a fideszesek jó része úgy látja, választott pártjuk kevésbé lop, mint a korábbiak. Szomorú, de annyi a korrupciós ügy, hogy az emberek 76 százaléka már úgy érzi, nem tudja követni.

A Publicus megkérte a válaszadókat, hogy 1-től 10-ig pontozzák, mennyire tartanak korruptnak egy adott pártot vagy politikust. Az emberek a Fideszt tartják a legkorruptabb pártnak (7,3), utána pedig az MSZP (6,3) és a DK (6,1) áll.

A Momentum mellett a Jobbik-Konzervatívokat tartják legkevésbé korruptnak az emberek.

A Momentum 5,3-as a Jobbik pedig 5,8-as értéket ért el.

(Címlapkép: Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festőművész műveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án. MTI/Bodnár Boglárka)