Lölő-jelenség és orkok: nem tartják komolynak a NER-esek Pestyt, viszont Szíjjról gyűlnek az adatok

Lölő-jelenség és orkok: nem tartják komolynak a NER-esek Pestyt, viszont Szíjjról gyűlnek az adatok

A mai napig téma a Lölő-jelenség, amelyről egyelőre sok mindenre lehet asszociálni. A képlékeny és sajátosan hazai tünetegyüttest egyelőre sem kiköpni, sem lenyelni nem lehet, mert a fogalom pontos meghatározása várat magára. Egyelőre pár eleme közismert, leginkább a névadójától.

Pesty László dokumentumfilmes szerint a szereplők nincsenek túl sokan, viszont hatalmasok, korruptak, ostobák és szalonképtelenek, valamint gonoszak, kártékonyak, erőszakosak és gusztustalanok, akár az orkok. És mindannyian neresek. Ellehetetlenítésükről maga intézkedne, mivel súlyos bizonyítékok vannak róluk a kezében, és egy weboldal indítását is bejelentette, ahová olyan további bizonyítékokat vár, s amelyeket titokban csak ő és a csapata fog látni.

Pesty eddig Mészáros Lőrincen kívül egy embert nevezett nevén, Szíjj László milliárdost, akit arról lehet megismerni, hogy „a kis malacszemei tik-takoznak”.

Úgy jellemezte a vállalkozót, hogy

„miközben negyvenezermilliárdszor több pénze van, mint nekem, én kényelmesen ültem a szar Chesterfield-másolat bőrbútoraiban, még jó, hogy nem műbőr volt, volt vagy mennyi, kétszázötven milliárd a feneke alatt, az tuti, és erre kényelmetlenül ott fészkelődött, és mondom, így a szemeivel hol a pókot nézte a sarokban, hol a cipőjét. Legördült az első izzadságcsepp, miközben baromi gazdag, és mindenki azt hiszi, hogy mindent megtehet, hát nem.”

A kötcsei találkozó előtt NER-esek fejtették ki véleményüket Pesty kifakadásáról. Azt, hogy a dokumentumfilmes a megszólalókat is orkoknak tekinti-e, azt nem lehet tudni, mert orkok csak "körülbelül egy tucatnyian vannak". Ugyanakkor az sem derült ki a megszólalásokból, hogy szerintük is vannak-e orkok a neresek között. Akiket kérdeztek, zavartan válaszolgattak a jelenségről, és inkább arról árulkodtak, hogy Pestyt ma már nem tartják komoly embernek. Rákay Philip például úgy fogalmazott róla, hogy „számára mindig az a személy marad, aki a rendszerváltás dokumentálása kapcsán sok mindent tett”, Kubatov Gábor pártigazgató szerint pedig „egy furcsa srác a médiapiacon”, akiről nem tudja, „hogy mi vezérli, vagy mi az oka annak, hogy egyszer csak előállt mindenféle történettel”. Az biztos, hogy „sosem találta meg a helyét igazán. Mindig volt valami, ami miatt feszengett”.

Pesty szeptemberre ígérte, hogy előáll ügyekkel, azonban biztosan nincs könnyű dolga.

Ügyeket bizonyítékokkal összerakni nem egyszerű mutatvány, amelyhez álljon itt egy példa egy gazdasági hírportálról, a G7-ről, amely arról írt cikket, hogyan lesz az állami tenderekből milliárdos luxusjacht. A példa azért is jó, mert arról a Szíjj Lászlóról szól, akiről az elmúlt hetekben az ősfideszes Pesty László filmrendező többször is erős állításokat fogalmazott meg. A vitathatatlan bizonyítékokkal alátámasztott írás röviden összefoglalva ezeket állítja:

🔴 Az építőiparban bő három évtizede aktív Rencsár Kálmán már korábban is főleg állami megrendelésekből élő cége pár éve elnyert egy állami útépítési megbízást a NER egyik legfontosabb alapemberének, Szíjj Lászlónak a vállalatával.

🔴 A megrendelés önmagában nagyobb volt, mint amekkorát korábban Rencsár cége valaha kapott, a társasághoz azonban ezt követően számolatlanul kezdtek el áramlani az állami milliárdok.

🔴 A vállalat az elmúlt években a közbeszerzéseken elnyert munkákból hatalmas, több tízmilliárdos profitot ért el.

🔴 A nyereségből kifizetett első jelentősebb osztalék előtt Rencsár Kálmán úgy döntött, hogy a cége kibocsát néhány speciális részvényt, amelynek tulajdonosa az összes osztalék hetven százalékát megkaphatja.

🔴 Ezeknek a papíroknak a tulajdonosa az elmúlt két évben a főleg állami megbízásokból származó nyereségből 17 milliárd forinthoz juthatott.

🔴 A speciális részvények tavaly egy olyan bizalmi vagyonkezelőhöz kerültek, amelynek tulajdonosa és vezetője Szíjj László veje, és így a pénzt is ez a cég kaphatta.

🔴 A bizalmi vagyonkezelési tevékenység specialitásai miatt nem lehet megmondani, hogy a kifizetésnek ki a végső haszonélvezője. Lehet Szíjj László, de akár Rencsár Kálmán is, bár utóbbi esetben is nehezen érthető, hogy az üzletember miért bízta a tízmilliárdokat érő részvényeket egy másik milliárdos rokonára.

🔴A zavaros, tízmilliárdok sorsát befolyásoló ügylettel párhuzamosan Rencsár Kálmán egy másik Szíjj-érdekeltségbe is beszállt: 7 milliárd forintnak megfelelő összeget tolt bele a NER luxusjachtjait birtokló máltai cégbe.

🔴 Ez utóbbi befektetés üzletileg egyáltalán nem értelmezhető, hiszen a vállalat évek óta veszteséges, vagyona gyorsan értéktelenedik, és komoly hitelállománnyal rendelkezik, így a megtérülésre nincs is esély.

🔴 Végső soron így az látszik, hogy egy korábban közepes méretű építőipari cég elkezdett együttműködni a NER egyik legfontosabb építőipari vállalkozójával, akit nem mellesleg már megbüntetettek az állami tenderek leosztása miatt, és akinek az elmúlt hetekben többször is elhangzott a neve zsarolással megszerzett cégekkel egy mondatban. Ezt követően a közepes céghez elkezdtek ömleni az állami milliárdok, amiből mesés vagyon keletkezett, ám ennek a vagyonnak egy jelentős része valamilyen formában a NER-es partner környezetébe került.

Azt pedig, hogy az ilyen precíz és kitűnő cikkek hogyan, milyen utánajárással, gondolkodással és nem utolsósorban szerencsés véletlenek következtében születnek meg, érdemes meghallgatni a Szabad Európa oldalán közreadott beszélgetést, ahol a G7 szerzője beszél az oknyomozó munka elhanyagolhatatlan részleteiről.

(Címlapkép: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést dr. Pesty László producernek a Karmelita kolostorban 2021. augusztus 19-én. MTI/Bruzák Noémi)