Az ismételt újraszámlálásra Vitézy minden kerületbe küld választási megfigyelőt

Az ismételt újraszámlálásra Vitézy minden kerületbe küld választási megfigyelőt

A csupán 41 vokssal alulmaradt jelölt jelezte, a DK-tól az MSZP-n és a Momentumon át az LMP-ig valamennyi párt NVB-s delegáltja megszavazta a lebonyolítás rendjéről szóló NVB-határozatot. Úgy tűnik, még nincs lejátszva a meccs Budapesten.

Vitézy Dávid minden kerületbe delegál majd választási megfigyelőt a főpolgármesteri szavazatok újbóli újraszámlálására.

A választás előzetes eredménye szerint - 41 vokskülönbséggel - második helyen végzett főpolgármester-jelölt hétfő esti Facebook-bejegyzésében utalt arra, hogy

a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eldöntötte a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálásának menetrendjét.

Eszerint az újraszámlálást keddtől csütörtökig a kerületi polgármesteri hivatalokban végzik majd.

Az urnák felnyitásától az újraszámlálás befejeztéig az NVB-delegáltak, a sajtó képviselői, valamint a főpolgármester-jelöltek és az EBESZ megfigyelői is jelen lehetnek

- hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: ezáltal mind a Karácsony Gergely által, mind az általa megfogalmazott garanciális feltételek teljesülnek.

Vitézy szerint ezt bizonyítja, hogy mind az őt támogató LMP, mind a Karácsony Gergelyt támogató DK, MSZP és Momentum által delegált NVB-tagok megszavazták a lebonyolítás rendjéről szóló NVB-határozatot.

A döntés értelmében mindhárom főpolgármester-jelölt delegálhat a párhuzamosan zajló újraszámlálásokra az összes kerületbe megfigyelőt, akik a teljes folyamatot nyomon követhetik

- hangsúlyozta, ideértve a Mi Hazánk színeiben elindított Grundtner András jelöltségét is.

Vitézy Dávid bejelentette, hogy ezzel a lehetőséggel minden kerületben élni fog. Reményeit fejezte ki, hogy az újraszámlálás az NVB által elfogadott garanciák mentén, mindenki számára megnyugtató rendben történik.

Emlékezetes, Karácsony Gergely hétfő délután négy pontban határozta meg saját garanciális elemeit, melyekből nem enged, s a főpolgármester leszögezte, ezek nélkül választási csalás kísérleteként fogja fel a budapesti megismételt újraszámolást.

Az - egyelőre nem biztosan, de jogerősen - újrázó Karácsony Gergely a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöltjeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, és roppant szűkös győzelme után is azt mondta, kiáll az újraszámlálás mellett, kihívója, Vitézy Dávid pedig eközben igyekezett megfellebbezni az eredményt.

A korábbi, részleges újraszámlálás után Vitézy mégsem fordított a budapesti választási eredményeken. Miután nagyjából 500 érvénytelenített szavazatot kezdtek el vizsgálni, végül 324 helyett 54 vokskülönbség maradt a két aspiráns között, továbbra is Karácsony javára. Mindenesetre már a Kúria úgy döntött, nem lesz új választás Budapesten.

(Címlapkép: Vitézy Dávid/Facebook)