Az NVB elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Az NVB elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Az NVB a 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását - az NVI közreműködésével - péntek reggel kezdi meg, és várhatóan aznap befejezi, a szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását, számolt be az MTI.

Az NVB 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

Az NVB a 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását - az NVI közreműködésével - péntek reggel kezdi meg, és várhatóan aznap befejezi, a szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

Az NVB az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében szereplő útmutatót használja, eszerint ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.

Mint arról beszámoltunk, az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét

Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét - közölte Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerda este a közösségi oldalán, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésének helyt adva elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén.

"Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja"

- írta az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje.

Hozzátette: a következő napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amit a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak. Korábbi nyilatkozataik alapján az NVI azt is vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd.

"A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni" - közölte Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid, aki úgy fogalmazott: türelemmel várják az újraszámlálás eredményét, amelyet ilyen kis különbség és az általa bemutatott körülmények mellett indokoltnak tart.

Közölte: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogja fogadni, de "ehhez először tisztán kell látni".

Karácsony Gergely: a jogorvoslat mindenkinek jár

A jogorvoslat mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép - közölte a tisztségért újrainduló Karácsony Gergely főpolgármester szerda este a közösségi oldalán, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a másodikként végzett Vitézy Dávid fellebbezésére elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását.

A főváros vezetője, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje azt írta: Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak.

Ezek természetesen érvényes Vitézy-szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét - tette hozzá.

"Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás" - közölte Karácsony Gergely, aki szerint "ez volt a választók igazi félrevezetése".

A főpolgármester azt írta:

Vitézy Dávid "most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek".

(Címlapkép: Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Diana utcai általános iskolában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Máthé Zoltán)