A rendőrök oszlatták fel Orbán és elvbarátai konferenciáját Brüsszelben

A rendőrök oszlatták fel Orbán és elvbarátai konferenciáját Brüsszelben

A fideszes miniszterelnök és politikustársai nemkívánatosak lettek az Európai Unió fővárosában. A rendőrség el akarta kerülni a balhét, amit Orbánék jelenléte okozhatott volna.

Kedden a belga rendőrség állította le az európai jobboldali elit gyűlését, számolt be a Politico. A Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) eredetileg kétnaposra tervezett eseményén Orbán Viktor mellett több radikális politikus is felszólalt volna.

Alig két órával a kezdés után kivonult a rendőrség Orbánék konferenciájára és közölték a szervezőkkel, hogy azonnali hatállyal véget vetnek a rendezvénynek.

A Politico tudósítója úgy hallotta, hogy egy rendőr rendzavarás veszélyével indokolta meg az intézkedést egy szervezőnek. A rendezvényt még azelőtt lefújták, hogy Nigel Farage, a Brexitért kampányoló UKIP korábbi elnöke 11-kor elkezdte volna beszédét, de később mégis megtartotta, mert a rendőrök először csak figyelmeztetni jöttek. 12:45-kor aztán visszatértek.

„Ez tényleg valami bádogdiktatúra” – fogalmazott a Politicónak nyilatkozva az egyik szervező, a Fidesz-közeli MCC brüsszeli irodájának igazgatója. Frank Furedi szerint a helyszín tulajdonosának azt mondták, hogy ha nem állítják le a konferenciát, akkor kikapcsolják az áramot.

Korábban két másik helyszín is visszalépett, az utolsó pillanatban találtak helyet a konferenciának.

A NatConnak az utolsó pillanatban találtak helyszínt a szervezők. Korábban két helyszín is visszalépett, a Claridge befogadta a jobboldali eseményt. A múlt héten még úgy volt, hogy a Concert Noble ad majd otthont a rendezvénynek, de visszaléptek, hétfőn pedig a Hotel Sofitel is visszamondta a konferenciát, így azt a Claridge-ba helyezték át.

A fideszesek „Brüsszel” támadására és politikai kampányolásra igyekeznek felhasználni a történteket. „A brüsszeli baloldal szerint radikális dolgot csinálunk: eszmét cserélünk és beszélgetünk. Szerintünk erről szól a szólásszabadság” – írta Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója.

Maga a fideszes miniszterelnök a kormány éppen aktuális narratívájának megfelelően egy propagandaértékű üzenettel kommentálta az esetet:

Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból

írta Orbán Viktor Facebookján.

Az igazság az, hogy azért kellett félbeszakítani a rendezvényt, mert délutánra ellentüntetést szerveztek, és a rendőrség nem tudta volna felelősséggel biztosítani a jelenlévők biztonságát.

(Címlapkép: Jorge Liboreiro/X)