A Fidesz szerint "jelentéktelen ügy" a letelepedési kötvény

Nem hatja meg őket, hogy a fideszesek többsége szerint is rossz, és biztonsági kockázatot rejt a konstrukció.

A Fidesz-frakció szerint a letelepedési kötvény "jelentéktelen ügy" az alaptörvény módosításhoz képest, ezért "nem indokolt", hogy jobbikos javaslatra az alkotmánymódosítást megelőzően szavazzanak a letelepedési kötvény megszüntetéséről - mondta Kósa Lajos, Házbizottság hétfői ülése után.

Mint ismert, a legnagyobb ellenzéki párt kezdeményezte, a letelepedési kötvény megszüntetésével kapcsolatos törvényjavaslatukat az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel úgy tárgyalja, hogy a szavazást még kedden, az alaptörvényről szóló határozathozatal előtt tartsák meg.

A Házbizottság fideszes többsége ezt természetesen nem támogatta.

"A letelepedési kötvény az egy jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, és teljes mértékben indokolatlannak tartjuk azt, hogy ezt összekössük bármivel"

- jelentette ki a frakcióvezető (itt legalább nem rontotta el, mint a napirend előtti felszólalásában, ahol azt mondta, hogy a népszavazáskor a lakosság 98 százaléka mondott nemet a letelepedési kötvényre - a szerk.)

Ennyire jelentéktelen

A fideszesek többsége is elutasítja a letelepedési kötvényeket

Az Iránytű Intézet legfrissebb elemzésében a letelepedési kötvények választói megítélését vizsgálta. Az elemzőintézet szerint a kötvények "ügye" sokkal kevésbé megosztó, mint az az esti híradó alapján következne.Jó példa erre, hogy a Fidesz szavazóinak mindössze 9 százaléka tartja "inkább jónak" a kötvényeket. Elutasítottsága viszont többszöröse: 58 százalékuk tartja "inkább rossznak" a konstrukciót.

Most épp átmeneti konstrukció a letelepedési kötvény

A kormánypártnál sűrűn változtatják a kötvényekre vonatkozó kommunikációs paneleket, Kósa mai nyilatkozata szerint a kötvény egy "átmeneti konstrukció", amire 2010 és 2012 között, amikor "nagyon nagy bajban volt Magyarország" és a külső finanszírozást minden eszközzel biztosítani kellett, szükség volt, de ma már ez okafogyottnak tűnik (mint ismert, a kötvények - amellett, hogy biztonsági kockázatot jelentenek, az ország számára rendkívül előnytelen szerződéseket rejtenek, amelyek gyakorlatilag csak a közvetítő offshore cégeknek jelentenek nyereséget).

A Jobbik a migráció minden formájára nemet mond

Orbán Viktor miniszterelnöknek el kell döntenie, hogy a magyar emberek biztonságát tartja-e elsődlegesnek, vagy meg szeretné védeni "a piszkos, offshore cégeken keresztül lebonyolított letelepedésikötvény-bizniszt".

A Jobbik tartja elvi álláspontját, és a migráció minden formájára nemet mond

- jelentette ki, fontosnak nevezve, hogy akkor támogatják az alkotmánymódosítást, ha megszűnnek a kötvények.

Volner János bírálta, hogy az Iszlám Állam fellegvárának számító Irakban is lehet kötvényeket jegyezni, ami növeli a terrorkockázatot.