A Fidesznek kell dönteni: "Rogánék piszkos pénze vagy az ország biztonsága?"

Kósa Lajos szerint pedig Vona Gábor hazaárulóvá válik, ha a pártja nem szavazza meg az alaptörvény-módosítást.

Kósa Lajos szerint az, hogy Vona garanciát szeretne látni arra vonatkozóan, hogy a letelepedési kötvény-biznisz nem fog tovább kiskaput biztosítani a "gazdag migránsoknak", pontosan olyan, mintha azt kérné az aláírásért cserébe, hogy vegyenek tőle cserébe Wartburg-féltengelyt.
 
Mint az ismert, a Jobbik elnöke a tegnapi Orbán Viktorral zajlott négyszemközti megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a miniszterelnökkel egy értelmezési problémát szeretett volna feloldani, ami nem járt sikerrel. Kiderült ugyanis, hogy Orbán nem hajlandó garantálni azt, hogy az alaptörvény-módosítással nemcsak a "szegény migránsokat", hanem a Rogán Antal nevéhez köthető letelepedési kötvény-bizniszt is megszünteti. 
 
A pártelnök szerint ugyanis:
„A Jobbik csak olyan alaptörvény-módosítást tud támogatni, amely a migrációnak és a betelepítésnek mindenféle formáját elutasítja. Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne jöhessen Magyarországra. Se Juncker ne tudjon betelepíteni Magyarországra bevándorlókat, se Rogán Antal ne tudjon betelepíteni bevándorlókat. Se ingyen, se pénzért ne lehessen. Se a kerítésen keresztül, se a letelepedési kötvény által.”
Kósa Lajos a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a letelepedési kötvények rendszere ugyan nem tökéletes rendszer, de nem szabad összekeverni a betörőket és az albérlőket, nem mindegy, hogy valaki betör az országba, vagy pénzért letelepedést vásárol. Az Alfahír kérdésére, miszerint a frakcióvezető is befogadna-e a saját házába olyan embereket, akik offshore cégeken keresztül szerződnek le vele, és ezzel kockáztatná-e a családja épségét, kijelentette, hogy ez rossz példa. 
 
Álláspontja szerint ugyanis a letelepedési kötvényt vásárlók személye ellenőrizhető, és működik a szűrő rendszer. Kérdésünkre, hogy mi a helyzet azzal az orosz üzletemberrel, aki átcsúszott az ellenőrzésen, és azokkal, akik különböző trükkökkel, például hamis iratokkal kijátszák a rendszert, úgy reagált, hogy "nincs tökéletes rendszer, a hibalehetőségek benne vannak", és ha nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyről van tudomásunk, akkor azt jelezzük a hatóságoknak. Kérdésünkre, hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, ha nem nyilvánosak a kötvényeket vásárlók adatai, azzal válaszolt, hogy forduljunk a megfelelő hatóságokhoz és a "megfelelő adatkezelési szabályok" betartásával a "megfelelő helyen" a "megfelelő adatokért" érdeklődhetünk. Na, erre kíváncsiak leszünk. 
 
Az MSZP bejelentette: kufárkodásnak tartja a Jobbik hozzáállását az alaptörvény módosításához. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a szerda délutáni sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban elmondta: a szocialisták leginkább olyan harcosokhoz hasonlítanak, akik kifutnak a harcmezőre, de ott rájönnek, hogy otthon hagyták a fegyverüket, ezért beállnak a Fidesz mögé, és papagájpropagandát folytatnak, számon kérve a Jobbikon, miért nem hajlandóak támogatni az Orbán által benyújtott javaslatot. Mirkóczki szerint kár is több szót vesztegetni rájuk.
 
A politikus Kósa Lajos kijelentéseivel kapcsolatban elmondta: a Fidesz politikusának fogalma sincs arról, hogy miről beszél, vagy hazudik. Mivel előbbit kizártnak tartja, biztos benne, hogy Kósa nem mond igazat. A Jobbik szerint az a kérdés, 
"mi a fontosabb a Fidesz számára, Rogánék piszkos pénzei vagy az ország biztonsága?"
Mirkóczki szerint kritika helyett inkább dicséretet érdemelnének azért, hogy egy lépéssel mindig a kormánypárt előtt járnak. Mint mondta fél éve igazuk volt abban, hogy alaptörvény-módosításra van szükség, a Fidesznek ennek felismeréséhez hosszú hónapokra és 20 milliárd forint elköltésére volt szüksége.
 
"Most is nekünk van igazunk" - hangsúlyozta Mirkóczki, aki úgy véli, a legnagyobb dilettantizmusra vall azt állítani, hogy a letelepedési kötvények nincsenek összefüggésben az alaptörvény-módosítás céljával. A politikus szerint egyértelmű, hogy a kötvényt vásárló üzletemberek közt lehetnek olyan személyek, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek és akár terrorista-hálózatokat is szervezhetnek, ezért minden kiskaput be kell zárni előttük.
 
A szóvivő kijelentette: semmiféle ellentmondás nincs a politikájukban, és rossz értelmezésnek tartja azt is, hogy feltételeket szabnának. A Jobbik szerint egyértelműen alaptörvény-módosításra van szükség, mely egyértelműen bezárja a kapukat a gazdag és a szegény migránsok előtt is. Korábbi sajtóhírekből már kiderült, hogy a kormány által hatékonynak tartott négyes szűrő kudarcot vallott, az országba most is bűncselekménnyel vádolt külföldiek jutottak be. Az ellenzéki párt álláspontja szerint a Fidesz az, aki kufárkodik, és Rogán Antalék biznisze érekében kész feláldozni az ország biztonságát is.
 
A holnapi ötpárti egyeztetésre a Jobbik képviseletében Volner János frakcióvezető egy konkrét és egyértelmű javaslattal érkezik majd.
 
Mirkóczki egyértelművé tette: "hiába indul be a Habony-művek neoprimitív propagandája", ha a kormány azt szeretné, hogy a Jobbik november 8-án megszavazza a kormány által benyújtott módosítást, akkor november 7-éig el kell törölniük a letelepedési kötvények intézményét, mert az ország biztonsága csak így garantálható.