A fogorvosnak tanuló lány, a nyugodt biztonsági őr – Isztambulban is az átlagemberek vérét ontották

Akár a szomszédunk is lehetett volna.

A halálos áldozatok közül legkevesebb 27 külföldi, akik 14 országból érkeztek ünnepelni az új esztendőt a török világvárosba, és egyelőre 11-re teszik hivatalosan a török áldozatok számát.

A Facebook zászló-applikációja nyilván azért is maradhatott el, mert a meggyilkolt fiatalok olyan országokból érkeztek, mint Libanon, Irak, Szíria, Szaúd-Arábia, India, vagy épp Kanada.

A 18 éves Leanne Nasser például izraeli állampolgár volt, a palesztin lány fogorvosnak tanult, és életében először járt külföldön. Most barátaival együtt engedték el, miután sikeresen elvégezte a középiskolát.

Tragikus, de Leanne nagynénje igyekezett lebeszélni őt az útról, mondván Isztambul veszélyes, de a fiatal lány ragaszkodott hozzá: semmi baj nem fog vele történni, nyugtatta a családot.

Talán még hétköznapibb a 32 éves Fatih Cakmak története. A török férfi biztonsági őrként dolgozott a Reina bárban szilveszter éjjel.

"Ez is csak egy átlagos nap volt. Otthon volt, azután elindult dolgozni. De már végleg elment"

– próbálta Fatih apja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

Főnöke szerint Fatih nagyon jól végezte a munkáját, csendes volt és nyugodt, mindenki szerette őt, ezért is voltak olyan sokan a férfi temetésén.

Ami viszont mégis különlegessé teszi a Cakmak történetét, hogy alig három hete túlélt egy másik terrortámadást, akkor a Besiktas meccsén teljesített szolgálatot, mint biztonsági őr, ahol egy pokolgépet robbantottak, meggyilkolva több mint negyven embert. Szilveszterkor már nem volt szerencséje a 32 éves férfinek.

Most nem lesz Facebook-aplikáció:

Khushi Shah, indiai divattervező, saját márkája volt. Három nappal korábban érkezett Isztambulba.

Abis Rizvi, indiai producer, filmrendező.

Kerim Akyll, 23 éves belga-török kettős állampolgár.

Rita Chami, libanoni állampolgár.

Elias Wardini, szintén libanoni fiatal. Rajtuk kívül volt még egy honfitársuk az áldozatok között.

Burak Yildiz: a 22 éves rendőr volt a támadás első áldozata. Két testvére van, az egyik bátyja szintén az isztambuli rendőrség tagja.