A Hamász szerint mártír a buszrobbantó palesztin

Betlehemben cukorkákat osztogattak a gyerekeknek a "mártírrá válás örömére" a hétfői merényletet végrehajtó terrorista családtagjai, miután a Gázai övezetet irányító Hamász városi szóvivője bejelentette: Abd al-Hamid Abu Srur, a szervezetnek az al-Aida nevű menekülttáborban élő tagja hozott működésbe egy robbanószerkezetet egy jeruzsálemi buszon.

Palesztin biztonsági illetékesek azt közölték a Ynettel, hogy a 19 éves merénylő ismert volt a palesztin elhárítás számára, 2014 végén egyszer már őrizetbe is vették. Családja a merényletet követő napon értesítette a palesztin hatóságokat eltűnéséről.

Az öngyilkos merénylő egyik unokatestvére mintegy három hónappal ezelőtt Bét Dzsallában egy az izraeli biztonságiakkal zajlott összecsapásban vesztette életét.

A hétfői merénylet volt az első buszrobbantás a mintegy hét hónapja tartó erőszakhullám alatt, amelyben huszonnyolc izraeli és két amerikai, valamint legalább százkilencven palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.