A hétvégét a jó palócok viszik

qwePéntektől vasárnapig a palóc néphagyományok legjavába tekinthet be az, aki ellátogat a Palóc Szőttes Kulturális Napokra, Nógrád megye legszínvonalasabb, és legszínesebb turisztikai és gasztronómiai rendezvénysorozatának egyikére.
 
A Mikszáth által is megénekelt vidék szívélyes lakói várják azokat, akik érdeklődnek az északi országrész hagyományai, néptáncai, népviseletei, kulináris és gasztronómiai különlegességei iránt, vagy egyszerűen csak a híres palóc vendégszeretet egyedülálló élményére, jó koncertekre, és kellemes kikapcsolódásra vágynak.
Szécsény, Rimóc, Varsány, Nógrádsipek és Hollókő tárt karokkal fogad mindenkit, aki kíváncsi hazánk e szegletének autentikus szokásaira, és hamisítatlan vidéki miliőjére.
 
A cseh légionáriusokat térdre kényszerítő Balassagyarmat, a legbátrabb város, pedig immár huszadik alkalommal tiszteleg vasárnapi búcsúval, a Palóc Ligetben tartandó ünnepi szentmisével, és a Katolikus Nagytemplomtól induló körmenettel Szűz Mária édesanyja, Szent Anna előtt. A kegyeletteljes eseményen Dr. Udvardy György pécsi püspök, valamint dr. Stella Leontin kanonok, plébános hirdetnek igét.
 
A palóc hagyományőrző rendezvényeket a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. segítségével valósítják meg a települések, a balassagyarmati búcsút pedig a római katolikus egyházközség és a város önkormányzata közösen rendezi.
 
T. T.