A Jobbik és az LMP sem fogadja el a közigazgatási bíróságok felállításának jelenlegi tervezetét

A tervezet alapján az ellenzéki politikusok mindegyike lehetőséget látott a közigazgatási bíráskodás politikai befolyásolására.

Erről Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője, valamint Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Csarnó Ákos, az ellenzéki párt közigazgatási szakszóvivője számolt be újságíróknak pénteken Budapesten, azt követően, hogy részt vettek az igazságügyi miniszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen.

A találkozón az MSZP nem képviseltette magát. Az előterjesztés alapján ellenzéki politikusok mindegyike lehetőséget látott a közigazgatási bíráskodás politikai befolyásolására - közölték.

Gyüre Csaba kijelentette: a Fidesz, mióta kormányon van, minden közhatalmat gyakorló szervezetet igyekszik pártirányítás alá vonni, ez azonban a bírósági szervezettel kapcsolatban eddig nem sikerült, azok függetlensége megmaradt. 

Az igazságügyi tárca előterjesztése azonban szerinte lehetőséget adna ez utóbbi csorbítására az által, hogy összemossa a bírói és a végrehajtói hatalmat: felerészt olyan bírókkal töltené fel a közigazgatási bíróságokat, akik eddig a végrehajtói hatalom részei voltak, pártatlanságuk pedig megkérdőjelezhető.

Bírálta azt is, hogy a bírósági eljárásokat sokaktól az eddigieknél távolabb, akár több száz kilométerre folytatnák le, de diszkriminatívnak ítélte az előterjesztést amiatt is, hogy az különbséget tesz a bírók között, eltérően határozva meg a jogállásukat.

Hadházy Ákos a kétharmados támogatást igénylő előterjesztésről kijelentette: pártja azt csak akkor szavazná meg, ha a kormányzat elfogadja az LMP 12 pontos javaslatát, amely a jelenlegi előterjesztés számos elemét elhagyná.

Ezek közül Csarnó Ákos azt emelte ki: nem támogatják a többi közt a bíróság központjának Székesfehérvárra telepítését, mivel az megítélésük szerint lehetőséget ad a bírók átrostálására. Ugyancsak nem értenek egyet azzal, hogy megyei helyett regionális szintre kerülne a közigazgatási bíráskodás.

Kijelentette azt is: az LMP nem adhatja a nevét egy olyan döntéshez, ami például a kiemelt nagyberuházások fellebbviteli vizsgálatát nem engedi meg, de azt sem tudják elfogadni, ha az eddig is gyenge bírói önkormányzatiságot tovább csorbítják.