A jobbikosok írásban nyilatkoztak: nem birtokolnak offshore cégeket

A szocialista Boldvai László, egykori MSZP-s pénztárnok már bele is bukott a botrányba egy felesége nevén levő cég miatt. Horváth Zsolt egykori fideszes képviselő offshore-cégét a kormánypárt azonban csak azzal intézte el, hogy a Fidesznek semmi köze a politikus magánügyeihez.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Jobbik mindkét esetben bizonyítottnak látja a gazdasági csalás és a költségvetési csalás alapos gyanúját, ezért feljelentéssel éltek Polt Péter legfőbb ügyésznél.

A Fidesznek nem csak Horváth Zsolt miatt kellene szégyenkeznie offshore-ügyben. Március végén jobbikos kezdeményezésre a gazdasági bizottság ellenőrző albizottságának ülésén az előterjesztett napirend szerint az offshore cégek letelepedési kötvényből származó bevételeivel foglalkoztak volna. Az ülésre várták Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterét és Habony Árpádot is, de sem ők, sem a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, így a testület ülését nem lehetett megtartani.

Nincs offshore

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Facebook-oldalán jelentette be: képviselőtársaival nyilatkozatot írtak alá, hogy nem birtokolnak offshore cégeket. Vona Gábor az ív aláírására szólít fel minden parlamenti képviselőt és kormánytagot. A párt nyilvánossá és elérhetővé tette a frakció tagjainak nyilatkozatait.

Lázár János szerint nem bűn az offshore

A csütörtöki kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az offshore-botrányról azt mondta: nem ismerik, hogy mi van az adatokban. Azt is kijelentette: az nem bűncselekmény, hogy valaki offshore cégben tulajdonos. A miniszter szerint a magyar kormány tagjai a vagyonnyilatkozataikat "megfelelően töltik ki", így a nem tart attól, hogy ők is belekeverednének az offshore-botrányba..