A kormány, az emberek akarata és a szelektív hallás

A Fidesz érdeke azt kívánta, hogy meghallja az emberek hangját.

Úgy látszik, hogy a kormánynak meglehetősen szelektív a hallása, mert az elmúlt hat esztendőben számtalan olyan eset volt, amikor figyelmen kívül hagyták az emberek döntő többségének akaratát és a tiltakozások ellenére erőből átnyomták kezdeményezésüket az országgyűlésen. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány példát arra, amikor a kormány valamiért nem hallotta meg a nép hangját:

A Fidesz még 2012-ben határozta el, hogy megreformálja a dohánykereskedelmet. 2013. július 1-jétől életbe lépő "trafiktörvény" drasztikuson csökkentette a dohányárusító helyek számát. Ezután már csak a Nemzeti Dohányboltokban lehetett cigarettát árulni. A koncessziók kiosztását számos kritika érte, sokszor felmerült a gyanú, hogy a Fidesz-közelinek tartott pályázók előnyt élveztek az elbírálásnál. Az új dohánytörvényt szinte mindenki gyűlölte. A kormánypártok azonban valahogy mégsem hallották meg az emberek hangját.

Szintén 2012-ben a kormány úgy határozott, hogy gyorsan bérbe adja az állami földeket 20 esztendőre. Az ötlet akár még jónak is tűnhetett volna, de a pályázatokat ebben az esetben is számos kritika érte. Míg a Fidesz-közeli oligarchák és a soha mezőgazdasággal nem foglakozó személyek taroltak az állami földpályázatokon addig számos helyben élő gazda föld nélkül maradt. Legismertebb példa erre Kishantos esete. A világhírű, 21 éve működő ökológiai mintagazdaság egyetlen egy hektár állami földet sem nyert, ezzel gyakorlatilag megsemmisítették őket. Az emberek ebben az esetben is hangosan tiltakoztak politikai pártállástól függetlenül. A kormány azonban rendíthetetlenül játszotta a süket szerepét.

A kormánynak tavaly ősszel ismét remek ötlete támadt. Úgy gondolták, hogy nem jó ez a földbérletesdi, jobb lenne megszabadulni az állami szántóktól és mezőktől. Az állami földek privatizációja ellen az egész ellenzék és számtalan civil szervezet is tiltakozott. A kormány pedig egyetlen épkézláb érvet sem tudott felhozni azzal kapcsolatban, hogy miért is kell elkótyavetyélni ezeket a területeket. Bár az emberek többségének nem tetszik a furcsa privatizáció, az árverések azóta is rendületlenül zajlanak.

Az emberek még számos dolog miatt morgolódnak, zúgolódnak. Nem tetszik nekik, hogy a kormány szétveri az oktatást, az sem, hogy a kórházakban már nincs vécépapír és lassan orvos sem nagyon. Azért sem pukkangatják a pezsgős dugókat, hogy Orbán Viktor kedvenc polgármestere Mészáros Lőrinc cégei minden közbeszerzési pályázatot megnyernek, amin elindulnak. A sort még a végtelenségig lehetne sorolni, ám nagyjából felesleges. A Fidesz csak akkor nem játssza a süketet, ha pillanatnyi érdeke úgy kívánja.