A kormány nem támogatja a pedofilok kémiai kasztrálását

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa szerint a benyújtott javaslattal azt szeretnék elérni, hogy a pedofil bűncselekményekben elmarasztaltak önkéntesen vethessék alá magukat az eljárásnak, a visszaesőknek pedig tegyék kötelezővé.

A kémiai kasztrálás bevezetésével kapcsolatban a Magyar Idők megkereste a kormánypártokat. Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője a lapnak úgy nyilatkozott: az utóbbi hat évben a kormány többször is módosította a Btk.-t a gyermekek és a kiskorúak védelmében, legutóbb úgy, hogy az ellenük elkövetett szexuális bűncselekmények soha nem évülnek el. Megítélésük szerint a jelenlegi jogszabályi környezet megfelelő erőt ad az ilyen bűncselekmények elkövetői ellen, ezért nem fogják támogatni a jobbikos indítványt.

Dúró Dóra: csak szavakban áll a kormány a gyermekek megvédése mellett

Számos nemzetközi példa van már Európában is a pedofil bűnelkövetők kémiai kasztrálására – mondta lapunk megkeresésére Dúró Dóra. Példaként Lengyelországot és Csehországot említette.

Emlékeztetett rá, hogy a kémiai kasztrálás egy gyógyszeres kezelést jelentene. Erre szerinte azért lenne szükség mert a szexuális bűncselekményeket elkövetők esetében nagyon magas a visszaesők aránya, az általuk benyújtott indítvánnyal pedig hatékonyabban lehetne megóvni áldozataikat, a gyermekeket.

A Fidesz-KDNP számtalan alkalommal hangoztatta már, hogy a nők és a gyermekek védelmét a büntető törvénykönyvben is garantálni kell. Mivel azonban a Jobbik ez irányú kezdeményezését nem hajlandóak támogatni, úgy tűnik, ez csak a szavak szintjén fontos nekik – hangsúlyozta Dúró Dóra.