A közpénz az közpénz! Elkaszálta az Alkotmánybíróság a botrányos MNB-törvényt

Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása.

Az Ab megállapította, hogy

az MNB alapítványai, illetve többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai által kezelt adatok megismerését korlátozó törvényi szabályozás, és visszamenőleges hatályba léptető rendelkezései alaptörvény-ellenesek.

Az Ab kiemelte: a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik. Továbbá csak feladataival összhangban hozhat létre gazdasági társaságot, alapítványt, így az általa nyújtott vagyoni hozzájárulás nem veszíti el közpénz jellegét.

Matolcsyék terve tehát nem vált be: nyilvános lesz, hogy mire szórják el a százmilliárdokat az MNB alapítványain keresztül.

Elutasította ugyanakkor az Ab az államfőnek azt az indítványát, amely a Magyar Posta és vállalatai által kezelt adatok nyilvánosságával kapcsolatos törvénymódosítást támadta, így azt a jogszabályt Áder Jánosnak haladéktalanul ki kell hirdetnie.

Rövid közleménnyel vette tudomásul a döntést Fidesz

A Fidesz tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság (Ab) döntését az MNB-törvénnyel, illetve a postatörvénnyel kapcsolatban - közölte a nagyobbik kormánypárt csütörtökön az MTI-vel.

Az Ab csütörtökön határozatában azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása, a testület elutasította ugyanakkor az államfő postatörvénnyel kapcsolatos, hasonló jellegű indítványát.

A Fidesz reagálásában azt írta, a postatörvény módosításának alkotmányosságát megerősítő és az MNB-törvény módosításának alkotmányellenességét kimondó határozat kijelöli azokat a kereteket, amelyekre a közérdekű adatok körének meghatározásakor az Országgyűlésnek tekintettel kell lennie.

A frakció jövőbeni jogalkotói tevékenysége során ennek megfelelően fog eljárni - írták.

Jobbik: A Fidesz ezentúl se akadályozza a jegybanki pénzek átláthatóságát!

A Jobbik saját sikereként értékeli, hogy felhívásunkra Áder János államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a közpénzekkel gazdálkodó Magyar Nemzeti Bank pénzeinek titkosítása kérdésében. Üdvözöljük az Alkotmánybíróság döntését, mely megerősítette azt az álláspontunkat, hogy a jegybanki alapítványok vagyona a habonyi kommunikáció ellenére sem veszíti el közpénz jellegét - írta közleményében Volner János, a Jobbik alelnöke.

Az alkotmánybírósági döntés súlyos kritika a Fidesz politikusaira, valamint hatalmi gőgjére nézve is. A kormánypárt hatalomba belekényelmesedett többsége nem hallgatta meg a Jobbik higgadt, szakmai alapokon nyugvó érvelését, hanem erőből vitt keresztül egy Alaptörvény-ellenes intézkedést, melynek egyetlen célja volt: az átláthatatlan, ellenőrizhetetlen gazdálkodás révén a fideszes korrupciónak újabb táptalajt biztosítani - fogalmaz a politikus.

A Jobbik a döntés után elvárja, hogy a Fidesz vegyen vissza hatalmi gőgjéből, és a továbbiakban ne gátolja a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek parlamenti és nyilvánosság révén történő ellenőrzésének lehetőségét! - zárul Volner közleménye.

MSZP: Matolcsynak 10 napja maradt

Az MSZP üdvözli az Alkotmánybíróság MNB-t érintő döntését. A jegybank alapítványai nem titkolhatják tovább az adófizetők pénzének felhasználását, 10 napja maradt Matolcsy Györgynek arra, hogy elszámoljon az alapítványaiban rejtegetett 260 milliárd forint közvagyonnal - reagált Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az Ab döntésének lényege, hogy a közpénz attól "nem veszíti el közvagyon" jellegét, hogy Matolcsy Györgyre bízzák. Az MSZP ezért felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy hagyjon fel a titkolózással, és az MNB és alapítványai azonnal hozzák nyilvánosságra a rejtegetett közvagyon eddig titkolt felhasználását! - írja Tóth.

Az MSZP ugyanakkor sajnálja, hogy az Ab a postatörvény kapcsán az MNB-t érintő saját határozatában foglaltakkal és a köztársasági elnökkel ellentétben elfogadhatónak tartotta a visszamenőleges hatályú jogalkotást. Az Ab ezzel segédkezet nyújtott Orbán Viktor lopásalapú kormányzásához és a Magyar Posta titkos privatizálásához.

Az MSZP továbbra sem hagyja, hogy az emberek pénzét felelősségre vonás és elszámoltathatóság nélkül lopja a Fidesz, ezért folytatja a közérdekű adatok megismerése érdekében indított eljárásait - zárul a szocialisták közleménye.