A melósok százezret, a haverok tízmilliókat kerestek

Közbeszerzési eljárás nélkül kiadott, több mint százmillió forintos megbízásról és eközben alig százezret kereső kisemberekről beszélnek Békéscsabán.

Zugírászat, csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés, számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést Békéscsaba jegyzője - írja a nol.hu. A lap szerint a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérség Társulással kötött az önkormányzat olyan szerződéseket, melyek a gyanú szerint előnytelenek voltak.

A botrány amiatt tört ki, hogy kiderült: a dolgozóit nem túl magas színvonalon megfizető Kistérségi Szociális Intézmény mintegy 167 millió forintnyi megbízásokat adott a Harangi ügyvédcsalád tagjainak, valamint az egyikükhöz köthető Joghatás Kft.-nek. Az ügyleteket azonban szakértők szerint közbeszerzési eljáráson kellett volna meghirdetni, ám ez legalább 16 esetben maradt el, ráadásul a lap szerint még olyan számlázások is történtek, melyek mögött nem volt szerződés.

A kivételes helyzet állítólag addig tartott, míg tavaly le nem váltották Vantara Gyula fideszes polgármestert. Őt a független Szarvas Péter követte, és ekkor beindult bűnvádi feljelentéssel végződő ügyfeltárás is.

A szakértői jelentést készítő ügyvéd azt mondta, "harmincéves ügyvédi pályafutása alatt ilyet még nem látott". Mint írják, a korábbi megbízások aránytalanul magas díjakkal dolgoztak, de elszámoltak túlórát, közlekedési költséget egyaránt. Utóbbinál megjegyzik, hogy a városok messzebb voltak feltüntetve a valós helyzetnél.