A németek szemet vetettek az iráni piacokra

Egyre kapósabb lehetőség nyugaton a 80 miliós állam gazdasága, hatalmas bevételekre számítanak a befektetők.

Most, hogy feloldották az Irán elleni szankciókat, Németország egyre inkább érdeklődik a dinamikusan bővülő perzsa kereskedelem és befektetési lehetőségek iránt. Nem véletlen, hogy a német külügy Berlinbe hívta a közel-keleti ország elnökét.

Frank-Walker Steinmeier, német külügyminiszter a mai napon, Teheránban tett látogatása alkalmával, Németországba invitálta Hassan Rouhani, iráni elnököt, hogy a két ország közötti, újonnan éledező kapcsolatokat az eddigieknél jobban is elmélyítsék.

 
Az Iránt sújtó nemzetközi szankciók januári megszüntetése óta a nyugati országok körében intenzív verseny indult az addig sokat kritizált iszlám köztársaság piacaiért, amiből az olaszok és a franciák mellett, úgy néz ki, a németek sem akarnak kimaradni. A korlátozások által megtépázott iráni gazdaságnak igencsak nagy szüksége van a külföldi befektetőkre, de a nyugati gazdaságoknak is nélkülözhetetlen a 80 milliós piac meg-, illetve visszahódítása.
 
Csak Németország több mint négyszeres exportnövekedésre számíthat az elkövetkező öt évben, ha sikerül nyélbe ütnie az elgondolt üzleteket. Ez körülbelül 10 billió eurós összeget jelenthetne Európa vezető gazdasága számára, amiért a német kormány valószínűleg mindent be fog vetni, pláne most, hogy a bevándorlási krízis miatt náluk is drasztikusan növekedtek az állami kiadások.
 
Emellett Németország bízik benne, hogy Irán konstruktív szerepet tud majd játszani a szíriai konfliktusban, ahol az ország a damaszkuszi kormányzatot támogatja.
 
Steinmeier iráni kollégája, Javad Zarif, a szíriai felek között a héten kezdődő genfi béketárgyalások kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a békés rendezésre vonatkozó szándékot kedvezően fogadják, ám úgy vélik, hogy a megbeszélések hamar holtpontra juthatnak.
 
A német külügyér egyben a szaúdi-iráni konfliktussal kapcsolatban is megszólalt, és arra hívta föl a feleket, hogy tegyék félre különbségeiket. Steinmeier valószínűleg utazásának következő állomásán, Szaúd-Arábiában is folytatni fogja békítő törekvéseit.