A szabadságra áhítoztak, és keresztülhúzták Orbán számítását

Megvolt bennük az a bátorság, ami belőlünk hiányzott.

Pénteken egy 16,844 km² területű belga tartomány jól ráhúzta a vizes lepedőt Európa uraira és azok kiszolgálóira. De ez talán nem is meglepő, hiszen a "Vallónia" tájnevet a gael vellaunos – "bátor" szóból is eredeztetik.

 

Ez őrület - a vallonok nemet mondtak a CETA-ra!

Amit nem mert az Orbán-kormány, megtették a vallonok: pénteken nemet mondtak az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre (CETA). Az ország alkotmánya szerint, ha az öt regionális tartományból egy elutasít egy döntést, azt Belgium kormánya sem támogathatja. A kérdés, hogy a francia anyanyelvű vallonok blokkolhatják-e két héttel az október 27-ei aláírás előtt a CETA-t.

S ha belegondolunk, nem kevés bátorságra volt szükség ahhoz, hogy keresztbe feküdjenek a CETA mögött álló, globális szinten is értelmezhető gazdasági szereplőknek. Persze az igazi harc csak most kezdődik majd el, hiszen Brüsszel (a belga és az európai is) a következő napokban mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy vallonok véleménye megváltozzon.

A belga alkotmány szerint a szövetségi kormány támogathat olyan ügyet, amelyet regionális szinten elutasítottak. Márpedig ebben az esetben Belgiumnak blokkolnia kell a CETA-t.

Jellemző, a vallonok himnuszukban (Le Chant des Wallons) tudatják a nagy világgal, hogy

"amire leginkább áhítozunk, az a szabadság".

[video:https://www.youtube.com/watch?v=s0G6-U9ZRGk]

És akkor 102 kormánypárti politikus felajánlotta a nemzeti szuverenitásunkat Brüsszelnek

Ismét történelmet írt az Orbán-kormány. Egy héttel azután, hogy a Fidesz-frakció felhatalmazta a miniszterelnököt, hogy aláírásával megkezdődjön az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikációs folyamata, kedden a kormánypárti többség támogatta a CETA ideiglenes hatálybalépéséről szóló kormányzati álláspontot. Az egyezményt támogató 102 képviselő egytől-egyig a Fidesz-KDNP politikusa, így természetesen igennel szavazott Kövér László is.

A Fidesz ezzel szemben, az Orbán-kormány politikai túlélésének reményében, eleget tett Angela Merkel kérésének, és támogatta a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt, beáldozva ezzel a magyar mezőgazdaságot a német autógyárak piacszerzésének oltárán.

Nem lehet megmagyarázni

Ismeretes, a kormánypárt támogató döntését továbbra sem tudja mivel magyarázni. Legutóbb például Magyar Zoltán jobbikos agrárpolitikus volt arra kíváncsi arra, hogy "milyen választ ad a kormány a 107 civil szervezet CETA-val kapcsolatos kérdéseire?". Nos, erre Szijjártó Péter külügyminiszternek nem sikerült érdemben reagálnia.

A gyáva Budapest most abban reménykedhet, hogy a bátor Namur (Tudta? Namur Vallónia székhelye) ellenállását nem tudja megtörni Brüsszel kapzsisága.