A Szentlélek eljövetelét ünnepeljük

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak ma országszerte, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények.

A Szentlélek az Egyház hitében a Szentháromság harmadik személye, aki egylényegű az Atyával és a Fiúval. Személyi különbözőségük az egy Isten fogalmát nem bontja meg.
 
A Szentlélek eljövetele alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ma az esztergomi bazilikában celebrál bérmálással egybekötött pünkösdi ünnepi szentmisét délelőtt fél 11-kor.
   
Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Budapesten, a budahegyvidéki református templomban tart istentiszteletet. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a szarvasi evangélikus ótemplomban hirdet igét.
 
Húsvét után hét héttel tartották az úgynevezett hetek ünnepét Mózes korától kezdve, amelyet hellenista hatásra pentékoszténak, vagyis ötvenedik napnak neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv – számos más nyelvhez hasonlóan – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét. A keresztények kezdettől fogva a húsvéthoz kötötten tartották meg az ötvenedik napot.
 
Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére, valamint az egyház megalapítására és a missziós munka kezdetére emlékeznek a keresztények.