A török külügyminiszter váratlan látogatást tett Iránban

A csütörtöki - előre be nem jelentett - látogatást az erről tudósító hírügynökségek azért tartják figyelemre méltónak, mert a két ország között alapvető ellentétek feszülnek ebben a témában.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint a pénteken már Újdelhiben hivatalos látogatáson tartózkodó Cavusoglu nyilatkozatában rendkívül hasznosnak nevezte teheráni tárgyalásait.

Mint érzékeltette, a szíriai konfliktussal kapcsolatos ellentétek dacára Ankara és Teherán szorosabb együttműködésben állapodott meg.

A miniszter szerint Ankara kész az együttműködésre Iránnal, amennyiben Szíria területi egysége fennmarad.

"Fokozni kell erőfeszítéseinket!" - jelentette ki Cavusoglu. Ellenkező esetben szerinte idővel a szíriai konfliktus elmélyülhet és megoldhatatlanná válhat.

A török miniszter - mint mondta - ebből a meggondolásból látogatott csütörtökön Teheránba, mielőtt tovább utazott volna Újdelhibe.

Cavusoglu rámutatott:

Irán és Oroszország jelentős szerepet játszik a térségben, fontos lenne azonban az építő jellegű szerepvállalás is, máskülönben a harcok folytatódni fognak Szíriában.

A török és az iráni külügyminiszter a múlt héten is tanácskozott Ankarában. Akkor már jelezték együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy sikerüljön tartósan rendezni a szíriai konfliktust.

Oroszország és Irán is támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét, míg Törökország tagja az Egyesült Államok vezette terrorellenes katonai szövetségnek. Ankara Aszad távozását akarja elérni, és attól tart, hogy az észak-szíriai kurdok saját államot hozhatnak létre. Washington ugyanakkor támogatja a szíriai kurdokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni küzdelmükben.