A tranzitzónákba viszik a kimenekített afgán felnőtteket és gyerekeket

A tranzitzónákba viszik a kimenekített afgán felnőtteket és gyerekeket

Elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely újabb, a tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárokat visz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumába – közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

A magyar kormány nem fogad be afgán menekülteket

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett, amikor az amerikaiak bejelentették a csapatkivonást, a magyar kormány megfogalmazta: ennek a folyamatnak úgy kell lezajlania, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává, valamint a tömeges migráció kibocsátó országává.

A 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi –, valamint a 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik – írták.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Megérkezésük után újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási felszerelést kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése – olvasható a közleményben.

(MTI)