Megvan, ki tartja karban a honvédségi Airbusokat

Megvan, ki tartja karban a honvédségi Airbusokat

Öt évre szól az a szerződés, ami tartalmazza, ki szervizeli s tartja üzemben az elkövetkező esztendőkben a Magyar Honvédség két Airbus-át, amiket Orbán Viktor és más kormánytagok is igénybe vesznek olykor.

Az, hogy a honvédségi pályázatokat is kezelő Védelmi Beszerzési Ügynökség tendert írt ki három éve vásárolt, Airbus A319-112  típusú gépek karbantartására, június 3-án derült ki - tájékoztat a Népszava.

A Védelmi Beszerzési Ügynökség nettó 13,85 milliárd forintos becsült árral hirdette meg az öt éves munkát, mindezt gyorsított eljárásban, két hetes határidővel.

Az eljárás tájékoztatásából az is kiderül, hogy a felhívásra csak egy cég jelentkezett, az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft., ami vállalta is a 13,85 milliárdos, öt éves megbízást. 

Az egykori Malév-leánycég tulajdonosa most az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az MNV gyakorolja a Védelmi Beszerzési Ügynökség tulajdonosi jogait is

– írja a Népszava.

A honvédségi Airbus repülők egyébként nem vettek részt a védőfelszerelések Magyarországra történő szállításában, hiszen a csomagokat leginkább a Wizz Air gépei hozták, hétmilliárdos megbízás fejében. A két Airbust így katonai vagy kormányzati utak foglalhatták le a járvány első hulláma alatt.